60 vite punë, shkencëtarët amerikanë krijojnë "Diellin" artificial

60 vite punë, shkencëtarët amerikanë krijojnë

Një përparim i madh është shpallur nga shkencëtarët amerikanë në garën për të rikrijuar shkrirjen bërthamore.

Të martën, studiuesit konfirmuan se ata kanë kapërcyer një pengesë të madhe - duke prodhuar më shumë energji nga një eksperiment i shkrirjes sesa ishte parashikuar.

Eksperimenti u zhvillua në Instalimin Kombëtar të Ndezjes në Laboratorin Kombëtar Laërence Livermore (LLNL) në Kaliforni.

Drejtori i LLNL Dr Kim Budil tha: "Kjo është një arritje historike... gjatë 60 viteve të fundit mijëra njerëz kanë kontribuar në këtë përpjekje dhe u desh vizion i vërtetë për të na sjellë këtu."

Shkrirja bërthamore përshkruhet si "grali i shenjtë" i prodhimit të energjisë. Është procesi që fuqizon Diellin dhe yjet e tjerë.

Ajo funksionon duke marrë çifte atomesh të lehta dhe duke i detyruar ato të bashkohen - ky "bashkim" çliron shumë energji.

Është e kundërta e ndarjes bërthamore, ku atomet e rënda ndahen. Fisioni është teknologjia që përdoret aktualisht në termocentralet bërthamore, por procesi gjithashtu prodhon shumë mbetje që vazhdojnë të japin rrezatim për një kohë të gjatë. Mund të jetë i rrezikshëm dhe duhet të ruhet në mënyrë të sigurt.

Fuzioni bërthamor prodhon shumë më tepër energji dhe vetëm sasi të vogla mbetjesh radioaktive jetëshkurtër. Dhe më e rëndësishmja, procesi nuk prodhon emetime të gazrave serë dhe për këtë arsye nuk kontribuon në ndryshimet klimatike, shkruan BBC.

Por një nga sfidat është se detyrimi dhe mbajtja e elementeve së bashku në shkrirje kërkon temperatura dhe presione shumë të larta. Deri më tani, asnjë eksperiment nuk ka arritur të prodhojë më shumë energji sesa sasia e vënë për ta bërë atë të funksionojë.

EMISIONET