43 vende kërkojnë hetim ndërkombëtar për vdekjen e Navalnyt

43 vende kërkojnë hetim ndërkombëtar për vdekjen e

Një total prej 43 vendesh, përfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Bashkimin Evropian dhe Mbretërinë e Bashkuar, bënë një thirrje të përbashkët sot për një hetim ndërkombëtar të pavarur për vdekjen e opozitarit Alexei Navalny gjatë burgimit të tij në Rusi.

“Ne jemi të indinjuar nga vdekja e politikanit opozitar Alexei Navalny, përgjegjësia përfundimtare e të cilit është presidenti (rus) Vladimir Putin dhe autoritetet ruse”, i tha ambasadorja e BE-së Lotte Knudsen njeriut të Këshillit të të Drejtave të Njeriut në Gjenevë duke folur në emër të 43 vendeve anëtare.

Navalny vdiq më 16 shkurt në një kamp burgu në rajonin Yamal-Nenets, 1 900 kilometra në verilindje të Moskës, në moshën 47-vjeçare.

Rrethanat e vdekjes së tij nuk janë sqaruar. Politikani thuhet se është rrëzuar në oborrin e akullt të burgut dhe ka vdekur pavarësisht përpjekjeve për ta risjellë në jetë.

Sipas ekipit të Navalnyt, certifikata e vdekjes thotë se shkaku i vdekjes ishte “natyror”. Nëna e Navalnyt tha se ajo i kishte rezistuar vazhdimisht planeve të Kremlinit për ta varrosur atë në fshehtësi.

EMISIONET