1 i vdekur, 75 të shtruar në spital në Arabinë Saudite pas helmimit nga ushqimi në një restorant

1 i vdekur, 75 të shtruar në spital në Arabinë Saudite pas

Një person ka vdekur dhe 75 të tjerë janë shtruar në spital në Riad të Arabisë Saudite si pasojë e helmimit nga ushqimi, konfirmoi Ministria e Shëndetësisë e Mbretërisë.

Ministria nuk e bëri të ditur emrin e kompanisë; megjithatë, burimet e mediave lokale kishin raportuar javën e kaluar se shpërthimi u konfirmua se ishte i lidhur me një zinxhir të njohur burgerësh në kryeqytetin e Mbretërisë.

Gjashtëdhjetë e nëntë qytetarë sauditë dhe gjashtë jo-sauditë po vuanin nga helmimi të shkaktuar nga bakteri Clostridium botulinum, tha ministria në një deklaratë.

Toksinat Clostridium botulinum sulmojnë nervat në trup dhe mund të shkaktojnë dobësi dhe paralizë të muskujve të përdorur për lëvizje, të folur dhe gëlltitje. Toksinat mund të jenë fatale nëse sulmojnë nervat që kontrollojnë frymëmarrjen.

Sipas ministrisë, të paktën 43 individë ishin shëruar tashmë dhe ishin liruar nga spitali, ndërsa 11 ishin aktualisht në trajtim.

Ndërkohë, janë ende 20 raste që marrin kujdes intensiv si pasojë e helmimit.

“Të gjitha këto raste ishin të lidhura me një shpërthim të helmimit nga ushqimi që i atribuohet një burimi,” tha ministria.

Bashkia e Riadit konfirmoi se rezultatet fillestare të një hetimi nga autoritetet shëndetësore sugjerojnë se një kompani e vetme ishte përgjegjëse për disa raste të helmimit nga ushqimi javën e kaluar.

Ai tha se zinxhiri mund të gjobitet për shkak të shpërthimit dhe se të gjitha degët e tij dhe objektet e përpunimit të ushqimit në Riad dhe al-Kharj mbeten të mbyllura.

Komuna nuk tha se për sa kohë do të qëndrojnë të mbyllura degët dhe objektet e tjera të kompanisë, por tha se të gjitha produktet ushqimore që përmbanin do të asgjësoheshin.

Zyrtarët nga komuna do të mbikëqyrin pastrimin dhe dezinfektimin e të gjitha ndërtesave, mjeteve dhe makinerive, tha ai.

EMISIONET