Në një intervistë për gazetaren e RTV Ora, Alba Kepi të transmetuar në Tempora, kreu i Departamentit të Prokurorisë së Antimafias Italiane të Reggio Calabrias, Giovanni Bombardieri u shpreh se lufta kundër korrupsionit duhet të jetë një impenjim konkret i Shqipërisë.

Për Bombardierin, Shqipëria duhet të impenjohet për të lejuar që të shfaqet në Evropë si një partner i sigurt e aktiv i kësaj lufte.

Pra në operacionet e ekzekutuara nga ju , hetimet janë kryer deri më tani në mënyrë individuale e pa një ekip të tillë të përbashkët me autoritetet shqiptare?

Prokuror Giovanni BombardieriPër momentin po, por bashkëpunimi po shtohet gjithnjë e më shumë dhe për faktin se në territorin tonë është i pozicionuar Porti Gioia Taura, një vend hyrje për kokainën në Evropë. E ky trafik është rritur kaq shumë. Nëse në vitet 2016-2017 sekuestronim rreth 2 tonë kokainë në vit, në 2019, 2020 e deri sot, sekuestrimi i  sasive të kokainës është rritur shumë, e vetëm në 15 ditët e fundit kemi sekuestruar rreth 1500 kg kokainë, pra po punojmë në shumë drejtime e kemi shtuar bashkëpunimet për të ndalur këtë trafik dhe me vendet e Evropës Lindore, përfshirë Shqipërinë.

U shprehët pak më parë për një tjetër rrezik mafioz që është korrupsioni. Si mund të punohet që dhe puna juaj të ketë më efikasitet në Shqipëri?

Prokuror Giovanni BombardieriLufta kundër korrupsionit duhet të jetë një impenjim konkret i Shqipërisë e pikënisja e çdo bashkëpunimi me vendet e tjera por duhet të ketë një bazë besimi të plotë. Një vend që nuk garanton një luftë serioze ndaj korrupsionit është e qartë se e çon bashkëpunimin në një pikë kritike. E rëndësishme është se duhet investuar në këtë drejtim, Shqipëria duhet të impenjohet për të lejuar që të shfaqet në Evropë si një partner i sigurt e aktiv i kësaj lufte.

Një pyetje e drejtpërdrejtë nëse mund të lejohet dhe përgjigja. Duke marr shkas dhe nga operacionet e fundit, Shqipëria është një terren në fokusin e hetimeve që po kryeni?

Prokuror Giovanni BombardieriEksperienca na mëson, ashtu si dhe operacionet e fundit se Ndrangheta mban marrëdhënie operative me të gjitha format e kriminalitetit me të cilat është në kontakt. Hetimet e fundit edhe jashtë territorit shqiptar kanë shfaqur aftësinë e kriminalitetit shqiptar. Hetimet nuk marrin fund kurrë si nuk merr fund dhe aktivitetit i krimit të organizuar. Kriminaliteti shqiptar ka në fokus aktivitetin, raportin e ndërveprimin e Ndranghetas e aktiviteti i Departamentit tonë ka në vëmendje të gjitha aktivitetet e mafias me raportet e saj.