Bëhuni gati për spektaklin e metorëve në 22 prill. Ja si do të duket qielli nën breshërinë e meteorëve

Çdo vit nga janari deri në mes të prillit, ne përjetojmë "thatësirë meteorësh", pra asnjë rënie meteorësh për muaj të tërë.
Kjo pauz përfundon më 22 prill të këtij viti me shfaqjen e parë të meteorëve: shiu vjetor i meteorit Lyrid.
"Meteorët verbues janë të shpejtë dhe të ndritshëm, me një gjurmë të florinjtë pluhuri që del pas tyre," thotë meteorologu i CNN Judson Jones.
Lyridet, të cilat shihen më mirë nga hemisfera veriore, janë vëzhguar për 2,700 vjet, sipas NASA.

Gjatë kulmit të tij, kjo breshëri do të shfaqë rreth 10 meteorë në orë.
Madje mund të dalloni një top zjarri që fluturon nëpër qiell ose gjurmët e pluhurit të ndezur që meteorët shpesh lënë pas tyre ndërsa ato përshkojnë atmosferën e Tokës.
Ashtu si me të gjitha reshjet e meteorëve, sa më i errët të jetë qielli, aq më të dukshme do të jenë Lyridet.
Nëse doni t'i shihni, shkoni larg zonave urbane, sepse dritat e qytetit mund të pengojnë pamjen.
"Ndotja e dritës është një nga betejat më të mëdha kur përpiqesh të shohësh meteorë dhe duket se po përkeqësohet çdo vit," tha Jones.
Por ekziston edhe një faktor tjetër që ndikon në fushëpamje: Hëna. Këtë vit, hëna do të jetë në fazën e saj depiluese, pra do të ndriçohet rreth 70%.
Sugjerohet që ta shikoni qiellin pas hënës dhe para lindjes së diellit, sipas EarthSky.
Midis mesnatës dhe agimit, meteorët Lyrid mund të shihen në të gjitha pjesët e qiellit, sipas Shoqatës Amerikane të Meteorve.
Nëse syri juaj kap një meteor në qiell, do të vëzhgoni një nga pjesët e humbura të kometës Thatcher, burimit të meteorëve Lyrid.

Këto copëza fluturojnë në atmosferën tonë të sipërme me 110,000 milje në orë.
Nëse ju mungojnë meteorët këtë javë, por akoma dëshironi të shikoni në qiell, shihni super-hënën e plotë "rozë" të javës së ardhshme në 26 Prill. Ndërsa Hëna nuk do të jetë në të vërtetë rozë, ajo do të duket shumë e ndritshme pasi super-hënat janë pak më afër Tokës.


Ky është orari i shiut të meteorëve për pjesën tjetër të vitit, sipas perspektivës së reshjeve të meteorëve të EarthSky.

  • 8 tetor: Drakonidet
  • 21 tetor: Orionidet
  • 4 deri më 5 nëntor: Tauridët e Jugut
  • 11-12 nëntor: Tauridët e Veriut
  • 17 nëntor: Leonidet
  • 13-14 dhjetor: Binjakët
  • 22 dhjetor: Ursidët

EMISIONET