Një trup ekzistues i ujit të lëngshëm është zbuluar në Mars duke dhënë shenjën e parë të një trupi në këtë planet.

Studiuesit besojnë se liqeni i supozuar ndodhet në kapakun polar të Planetit të Kuq dhe ndodhet rreth 20 km larg.

Hulumtimet e mëparshme gjetën shenja të mundshme të ujit që rrjedh në sipërfaqen martiane, por shtretërit e liqenit të eksploruara nga NASA tregojnë se uji ishte i pranishëm në sipërfaqen e Marsit në të kaluarën.

Megjithatë, klima e planetit është ftohur për shkak të atmosferës së tij të hollë, duke lënë shumicën e ujit të izoluar në akull.

Zbulimi është bërë duke përdorur Marsis, një instrument teknologjik radari në orbitën Mars Express.

"Ky ndoshta nuk është një liqen shumë i madh. Marsis nuk ishte në gjendje të përcaktojë se sa e thellë mund të jetë shtresa e ujit, por ekipi hulumtues vlerëson se është një minimum prej një metër. Kjo me të vërtetë e kualifikon këtë si një burim uji. Një liqen, jo një lloj uji i shkrirë që mbush një hapësirë midis shkëmbit dhe akullit, siç ndodh në akullnajat e caktuara në Tokë”, tha Prof Roberto Orosei, i cili udhëhoqi studimin.

/Ora News.tv/