Kolë Idromeno, autori i tablosë “ Motra Tone” dhe i pari piktor realist shqiptar vjen në një ekspozitë retrospektive, të sjellë në galerinë e arteve në Tiranë.

Pikturat e tij, të përcjella me mjeshtëri në një kolazh të veçantë, sjellin për artdashësit vendas gjithë emocionet e artistit shqiptar. Drejtori i Galerisë së Arteve Erzen Shkololli tha se sjellja e kësaj ekspozite ka pasur edhe vështirësi.

Erzen Shkololli: Është figura më e kompletuar e artit shqiptar.

Eleni Laperi shpjegon se çfarë fshihet përtej pikturave.

Eleni Laperi: Ashtu sic ka kuruar pamjen e tij në këtë tablo, ashtu është ka kuruar të gjithë krijimtarinë e tij.

Në pikturat e Idromenos janë ndërthurur mjaft mirë edhe disa elementë të veshjeve tradicionale shkodrane.

Por, në këtë ekspozitë nuk mungojnë as fotografitë.

Veprat në pikturë të Kolë Idromenos janë paraqitur në ekspozitën e parë kombëtare të organizuar nga shoqata “Miqtë e Artit” në Tiranë në vitin 1931, si edhe në ekspozitat ndërkombëtare në Budapest, Romë, Bari dhe Nju Jork.

/Ora News.tv/