Larry Tesler, një ikonë e informatikës, ka vdekur në moshën 74 vjeç.

Z. Tesler filloi të punojë në Silicon Valley në fillim të viteve 1960, në një kohë kur kompjuterët ishin të paarritshëm për shumicën dërrmuese të njerëzve.

Ishte falë inovacioneve të tij - të cilat përfshinin urdhrat "prerje", "kopje" dhe "ngjit" - që kompjuteri personal u bë i thjeshtë për tu mësuar dhe përdorur.

Z. Tesler lindi në Bronx, Nju Jork, në 1945 dhe studioi në Universitetin Stanford në Kaliforni.

Pas diplomimit, ai u specializua në hartimin e ndërfaqes së përdoruesit - domethënë, duke i bërë sistemet kompjuterike më miqësore dhe të lehta për përdoruesit.

Ai ka punuar për një numër të madh firmash kryesore të teknologjisë gjatë karrierës së tij të. Ai filloi në Qendrën Kërkimore Xerox Palo Alto (Parc), përpara se Steve Jobs ta punësonte atë për Apple, ku pas 17 vitesh ai u bë shkencëtari kryesor.

Pasi la Apple, ai ngriti një fillim arsimi dhe punoi për periudha të shkurtra në Amazon dhe Yahoo.

'Një vizion antikulturor'

Risia më e famshme e zotit Tesler ishe komanda e prerjes dhe ngjitjes e cila bazohej në metodën e vjetër të redaktimit, në të cilën njerëzit prenin fizikisht pjesë të tekstit të shtypur dhe i ngjisnin diku tjetër.

Komanda u përfshi në programet e Apple në kompjuterin Lisa në 1983 dhe Macintosh origjinal që u lëshua vitin e ardhshëm.

Një nga bindjet më të forta të Z. Tesler ishte se sistemet kompjuterike duhet të ndalonin përdorimin e “modat” të cilat ishin të zakonshme në hartimin e softëare në atë kohë.

"Modat" lejojnë përdoruesit të kalojnë midis funksioneve në softëare dhe aplikacione, por i bëjnë kompjuterët më të ndërlikuar.

Aq i fortë ishte bësimi i tij për këtë gjë saqë në çdo ëeb Z. Tesler quhej "nomodes.com", emir i tij në Tëitter ishte "@nomodes", dhe madje edhe targa e makinës së tij ishte "Jo Modes".

Muzeu i Historisë së Kompjuterave të Silicon Valley tha që Z. Tesler "kombinoi trajnimin e shkencave kompjuterike me një vizion antikulturor që kompjuterët duhet të jenë për të gjithë".

/Ora News.tv/