“Unë u diagnostikova me melanoma dhe po ju tregoj si ta zbuloni këtë sëmundje para se të jetë vonë”

Melanoma është një nga llojet më agresive dhe të rrezikshme të kancerit. Por sa më herët të diagnostikohet kjo sëmundje, aq më shumë shans ka pacienti për një shërim të plotë. Heroi kryesor i artikullit tonë, Alexander Shut, ishte me fat: ai vuri re shenjat e hershme me kohë dhe mjekët e diagnostikuan atë me një melanoma në fazat e hershme. Në llogarinë e tij në Twitter, ai tregoi një histori të hollësishme për atë që i ndodhi duke shpresuar se kjo mund të shpëtojë jetën e dikujt.

“Këtë verë, unë u diagnostikova me melanoma - një sëmundje onkologjike shumë e rrezikshme. Quhet gjithashtu "Mbretëresha e Kancerit". Dhe për shkak se të gjithë ne mund të rrezikohemi nga kjo sëmundje, unë po ndaj me ju eksperiencën time: Si ta kuptoni atë dhe ta hiqni qafe atë në kohë.

Çdokush mund të ketë melanoma. Në dekadat e fundit, ka pasur një rritje të numrit të njerëzve që kanë melanoma. Kjo për shkak se rrezet e diellit mund të jenë shumë të forta. Drita UV është arsyeja kryesore pse shfaqet ky lloj tumori.

Siç sugjeron emri, melanoma zhvillohet nga qelizat që prodhojnë melatonin. Ky pigment është përgjegjës për ngjyrën e lëkurës, ngjyrën e flokëve dhe ngjyrën e irisit. Kjo është arsyeja pse afrikanët janë të zezë dhe njerëzit e bardhë bëhen më të errët pas ekspozimit të dritës ultraviolet.

Në fillim, mund të mos ju dëmtojë aspak. Në këtë faze shenja përreth lëkurës hiqet. Dhe mund të harroni për kancerin.

Por pak njerëz i kuptojnë shenjat e para që kjo sëmundje ka. Ata shkojnë tek mjeku vetëm kur nishani i vogël fillon të shkaktojë problem, me fjalë të tjera: rriteni, bëheni më të larta se niveli i lëkurës ose rrjedh gjak. Në këtë pikë, trupi mund të ketë tashmë metastaza.

Tani, në lidhje me diagnostikimin e hershëm të melanomës: Tumori im u gjet në një fazë të hershme dhe u hoq. Nuk kishte kohë të mjaftueshme për t'u përhapur nëpër trup. Por për pesë vite me rradhë do më duhen kontrolle të rregullta nga onkologu im. Skanime ultratinguj të nyjeve limfatike, skanime CT dhe vetë-kontrolle të lëkurës time.

Shihni si dukej melanoma ime. Nuk duket shumë ndryshe nga çdo nishan tjetër në trupin tim. Fotografija e nishanit është shkëputur nga një pajisje speciale e quajtur dermatoskop.

Kisha informacion për melanomën, çfarë ishte dhe si diagnitifikohet. Kështu që thjesht vendosa të kontrolloja nishanet e mia. Mendova se mund të kisha nishane kanceroze, por nuk e kisha imagjinuar kurrë se ai nishan do ishte kancerogjen sepse nuk kishte asnje një të çuditshme që mund të më bëntë përshtypje.

Qëllimi i këtyre postimeve është që të ngriheni nga shtrati dhe të shkoni të vizitoheni nga dermatologun tuaj. Ju do të duhet të kontrolloni lëkurën tuaj një herë në vit. Por para kësaj, shikoni mbi nishanet tuaja.

Ekzistojnë disa kritere për nishanet "e këqija". Ekziston një metodë e quajtur "A, B, C, D, E."

А (Asimetria) - Nëse një nishan është asimetrik, shkoni te dermatologu juaj.

В (Kufi) - linja të gabuara, të paqarta. Nëse shihni diçka të tillë, keni nevojë për një mjek.

C (Ngjyra) - ngjyra heterogjene. Nëse ngjyra e nishanit është e ndryshme në pjesë të ndryshme ose ngjyra po venitet - drejtohuni tek mjeku juaj.

D (Diametri) - nishani filloi të rritet në diametër? Mos e shtyni takimin me mjekun tuaj.

E (Evolucioni) - ndryshime në nishan. Rritja, tkurrja, fërkimi. Ti e di se çfarë të bësh!

Mos bëni diell nga 10 e mëngjesit në 4 pasdite dhe të përdorni kremra dielli.

Unë kam flokë të errët, sy kafe dhe lëkurë të errët, por nuk do të thotë asgjë. Edhe njerëzit me lëkurë të errët marrin melanoma. Personi më i famshëm i zi që e kishte atë ishte Bob Marley. Ai mund të kishte mbijetuar nëse nuk do të kishte refuzuar që të kuronte këmbën e tij mbi të cilën ndodhej një melanomë. Ai refuzoi të bënte ndërhyre për arsye fetare.

Nëse keni vizituar një dermatolog dhe të gjitha nishanet tuaja janë normale, merrni frymë thellë dhe shikojini ato vetë. Sidomos nishanet e reja. Të vjetrat rrallë bëhen kanceroze.

Nëse mjeku ka dyshime pas ekzaminimit hiqeni nishanin. Por! Vetëm me një bisturi dhe dërgojeni atë për një prove. Pa asnjë lazer apo koagulator! Nëse nishani është "djegur", testi nuk do të jetë në gjendje t'ju japë ndonjë rezultat të besueshëm, kështu që nëse ishte melanoma, disa vjet më vonë, personi mund të zbulojë se ka metastaza.

Nëse jeni diagnostikuar me melanoma, kjo duhet të jetë një sfidë për ju. Mjekësia ka bërë përparim të jashtëzakonshëm në trajtimin e kancerit dhe fazat më të hershme të kancerit janë të shërueshme. Mos kini frikë!

A jeni dakord që ne duhet t'i kushtojmë më shumë vëmendje shëndetit tonë në mënyrë që të kemi më pak probleme në të ardhmen?

EMISIONET