-Me siguri po lexoni dhe dëgjoni shumë për koronavirusin - simptomat, përhapjen e tij në të gjithë botën, thirrjet për "distancim shoqëror".

Nëse lajmet dhe përditësimet e vazhdueshme po ju shqetësojnë, konsideroni një nga këto romane ose histori dhe ju s’do të jeni më të vetëm: Publikuesit po raportojnë shitjenë lulëzim për libra, komplotet imagjinare të të cilëve rrotullohen rreth pandemive, duke përfshirë "Murtajën" e Albert Camus dhe "Ndërprerjen" e Ling Ma. 

Dhe ndërsa shumë prej këtyre librave krijojnë një apokalips të gjithanshëm, ju mund të gjeni rehati kur zhyteni në një skenar imagjinar të rastit më të keq - dhe, në disa prej tyre, duke parë sesi personazhet e bëjnë atë të gjallë.

"Tendosja e Andromedës” nga Michael Crichton

Kur një mikroorganizëm i panjohur arrin në Piemonte, Arizona., shumë nga banorët e qytetit vdesin. Ajo që vijon është një garë nga shkencëtarët për të kuptuar se çfarë është dhe si ta neutralizojnë atë që të mos dëmtojë të tjerët. Kritikët e quajtën këtë libër, botuar në vitin 1969, " imponues, e paharrueshëm...

“Depozitë e ftohtë” nga David Koepp

Në romanin e tij debutues në vitin 2019, Koepp, i cili shkroi skenarin për adaptimin e filmit të "Jurassic Park", përshkruan garën për të përmbajtur një kërpudhë me natyrë zombi që infekton trurin e mbartësve të saj. Këtu ka mjafttrill, megjithëse ky është një ngacmues klasik; kritikat tha se Koepp "ka një humor të lig dhe personazhet e tij janë shumë tërheqës, me inteligjencë dhe madje me qasje sikur ata mund të kishin dalë nga një roman letrar".

"Shoqëruesit", nga Katie Flynn

Romani i parë i Katie Flynn,"Shokët", botuar në fillim të këtij muaji, zhvillon ngjarjet në një Kaliforni të së ardhmes ku qytetarët janë karantinuar pas shpërthimit të një virusi vdekjeprurës. Kufijtë janë mbyllur dhe të mbijetuarit jetojnë nën mbikëqyrje, të sekuestruarnë qiejgërvishtës. 

Në një kthesë sureale, të vdekurit vijojnë të mbeten objekte të ndjeshme të quajtur "shoqërues", pajisje ku njerëzit që ndahen  nga kjo botë ngarkojnë vetëdijen e tyre. Rrëfimi, i cili shpaloset nga këndvështrimi i tetë personazheve, lufton me pyetjen se çfarë i ndan njerëzit nga makinat inteligjente.

Pra, i druheni më të keqes? Shkrimtarët e bëjnë këtë prej shekujsh. Duke nisur nga Edgar Allan Poe deri te Stephen King, çka do të thotë se karantinat janë ndoshta në padijen e tyre, kohëra të përsosura pët lexim.

/Ora News.tv/