Ndodh që që ju të shkoni në supermarket për të blerë një ushqim dhe të harroni. Ose nuk jeni në gjendje të mbani mend në asnjë mënyrë emrin e një personi. 

Këto janë harresa sporadike për të cilat jemi të gjithë subjekt, të shkaktuar edhe nga stresi i jetës së ethshme dhe jo një shqetësim i vërtetë.

Nuk duhet të shqetësohemi ndërsa përparojmë me moshën dhe harrojmë më lehtë dhe më shumë. Kjo ndodh sepse kujtesa bëhet më pak vizuale dhe më konceptuale.

Sidoqoftë, është e domosdoshme të përballosh ditën e plakjes njohëse edhe xheste të thjeshta të përditshme që  janë të mjaftueshme për të luftuar rënien njohëse, siç është plotësimi  i orëve të gjumit.

 Hulumtimet e publikuara në Nature Neuroscience zbuluan se një numër i pamjaftueshëm i orëve të gjumit mund të çojnë në humbjen e kujtesës. Studimi, në veçanti, i referohet gjumit të ngadaltë  dhe gjumit të thellë.


Truri ynë është një muskul dhe si i tillë duhet të trajnohet për ta mbajtur me shëndet të përsosur. Ushtrime të thjeshta njohëse janë të mjaftueshme,  si fjalëkryqe, lexim, por edhe duke udhëtuar.

Një nga truket e para për njerëzit e moshuar është që të mos i lejojnë ata të jetojnë vetëm. Trishtimi dhe depresioni janë ndër shkaqet kryesore të humbjes së kujtesës.

Ne duhet të mësojmë të përfitojmë nga tendenca e natyrshme e trurit tonë për të mësuar përmendësh atë që është e pazakontë. 

Kur doni të mbani mend diçka, ju mund të shkruani një shënim "zbukurim" me fytyra dhe vizatime të vogla. Kjo do ta bëjë më të lehtë për ta kujtuar.

Kur lexoni një libër, në fund të kapitullit, pyesni veten: çfarë thotë autori në këtë kapitull?

Nëse shkoni me miqtë në kinema dhe flet për filmin, ju kujtohet më gjatë.

 Shpesh problemi është se ne nuk i kushtojmë vëmendje të mjaftueshme dhe përqendrim në gjërat që bëjmë, të habitur nga shumëfishimi ose dembelizmi.


/Ora News.tv/