Kujdes, ja çfarë duhet të bëni nëse dikush në shtëpinë tuaj është i infektuar me koronavirus

Kujdes, ja çfarë duhet të bëni nëse dikush në

Çdo ditë e më shumë po rriten rastet me koronavirus prandaj është gjithnjë e më shumë e mundur që dikush që jeton me ju mund të infektohet. Por ka masa paraprake që mund të merrni për të mbajtur veten të sigurt ndërsa jetoni me një person i cili tashmë ka COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga koronavirusi.

Është e rëndësishme për të vetë-karantinuar njerëzit e sëmurë duke përdorur udhëzimet e CDC, thanë ekspertët e shëndetit për Insider. Këto udhëzime përfshijnë pastrimin e rregullt të sipërfaqeve, qëndrimin në shtëpi dhe trajtimin e simptomave të personit të sëmurë duke mbrojtur veten.

Aktualisht, CDC rekomandon që njerëzit normalisht të shëndetshëm që kanë simptoma të buta COVID-19, si kollë e thatë dhe ethe, të qëndrojnë në shtëpi për tu rikuperuar. Vetëm nëse jeni në një grup me rrezikshmëri të lartë ose keni simptoma të rënda, si gulçim dhe dhimbje të vazhdueshme në gjoks, duhet të telefononi një ofrues të kujdesit shëndetësor për të përcaktuar nëse duhet të shkoni në dhomën e urgjencës.

Rregulloni  një dhomë ku të qëndrojë i infektuari me koronavirus

Nëse dikush me të cilin jetoni ka simptoma COVID-19, CDC rekomandon që ata të qëndrojnë në një dhomë që është e izoluar nga të gjithë të tjerët. Kjo duhet të bëhet pavarësisht nëse ata kanë marrë një provë COVID-19 apo jo.

Nëse është e mundur, ata gjithashtu duhet të përdorin një banjë të ndryshme nga të tjerët në shtëpi.

Nëse kjo nuk është e mundur, CDC sugjeron që njerëzit e sëmurë duhet të mbajnë maska për fytyrën për të parandaluar përhapjen e pikave infektive ndërsa ata përdorin një banjë të përbashkët.

Dhoma e sëmurë duhet të ketë një kuti plehra të veshur me qese, ku i sëmuri mund të hedh icetat pasi t’i ketë përdorur për të mbuluar kollë dhe teshtima, si dhe peshqir letre dhe pajisje pastrimi.

Është gjithashtu një ide e mirë që pjatat, gotat, lugët, peshqirët, çarçafët e çdo send tjetër e të sëmurit ti lini më vete.

Për të ndihmuar personin të menaxhojë simptomat e tij në shtëpi, ai duhet të pijë shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin dhe të marrë ilaçe të rekomanduara jashtë.

Njerëzit e shëndetshëm jashtë "dhomës së sëmurë" duhet të sanizojnë sipërfaqet dhe t'i lajnë duart shpesh.

Zbatimi i zakoneve tuaja të larjes së duarve është mënyra më e mirë për të qëndruar e sigurt nëse jetoni me një person të sëmurë, sipas Dr. Saskia Popescu, një epidemiologe për parandalimin e infeksionit i cili specializohet në luftimin e kërcënimeve globale të sigurisë shëndetësore.

Kjo përfshin larjen e duarve për 20 sekonda me ujë të ngrohtë me sapun përpara dhe pas trajtimit të ushqimit, pas përdorimit të banjës, dhe pasi prekni sipërfaqet publike si pullat e dyerve dhe sportelet.

Duhet të pastroni thellë çdo ditë sipërfaqet e shtëpisë suaj dhe sendeve si telefoni, telekomanda, pajisjet e banjës, tualet, tastjerë, tavolinën e krevatët.

Vendosni një maskë dhe doreza nëse duhet të ndihmoni një person të sëmurë në izolim

CDC rekomandon pastrimin e përditshëm në dhomën e izolimit të personit të sëmurë dhe pastrimin sipas nevojës në banjën që përdor.

Nëse është e mundur, i sëmuri duhet të pastrojë hapësirën e vet në vetmi, por nëse ka nevojë për ndihmë, kujdestari duhet të veshë një maskë dhe doreza të disponueshme dhe të pastrojë banjën për aq kohë sa të jetë e mundur pasi i sëmuri e ka përdorur atë, sipas tek CDC.

Kujdestarët gjithashtu duhet të mbajnë një maskë dhe doreza të disponueshme kur merren me lavanderi, enët dhe mbeturinat e një personi të infektuar, dhe ata duhet të lajnë duart e tyre për 20 sekonda pasi të trajtojnë këto sende.

Askush nuk duhet të largohet nga shtëpia

Nëse një nga shokët tuaj të shtëpisë është i sëmurë, ju duhet të qëndroni brenda për të parandaluar përhapjen e kësaj sëmundjeje te të tjerët, edhe nëse nuk ndjeheni të sëmurë. Mundohuni të përdorni shërbimet e ofrimit për sende ushqimore, lavanderi dhe furnizime të tjera.

EMISIONET