Kërkesa e NATO-s drejtuar anëtarëve të saj që infrastrukturën civile ta bëjnë të përshtatshme për manovra ushtarake, është një “shenjë e keqe”, tha një gjeneral rus me tre yje për “Russia Today”. 

Ai argumenton se kjo tregon se Uashingtoni do të donte që të shihte Evropën dhe Rusinë që ndesheshin midis tyre.

"Ky është një sinjal i keq", tha për RT të mërkurën gjenerali i Përgjithshëm Leonid Ivashov, dikur një zyrtar i rangut të lartë të Ministrisë së Mbrojtjes. "NATO nuk ka kundërshtarë të ngushtë në krahasim me sasinë e përgjithshme të ndarjeve dhe pajisjeve ushtarake, si dhe strukturave komanduese”.

Ivashov, tani president i Akademisë Gjeopolitike në Moskë, shtoi se zhvillimet e reja në Evropë mund të tregojë se blloku ushtarak është duke u përgatitur për të synuar Rusinë.

Gjenerali përmendi akumulimin e strukturave ushtarake të Shteteve të Bashkuara dhe vendosjen e katër grupeve taktike me madhësi të batalionit të drejtuar nga NATO në Evropën Lindore, të cilat, nga ana tjetër, "mund të zgjerohen në brigada".

"Kjo tregon se ata, amerikanët në radhë të parë po përgatiten të fillojnë një luftë në Evropë dhe ju mund të bëni një luftë në Evropë vetëm kundër Rusisë", tha Ivashov. Rusia, tha ai, duhet të nxjerrë "konkluzionet e veta" dhe të rrisë aftësitë mbrojtëse të Forcave të Armatosura në krahët e saj perëndimorë.

Të martën, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg i bëri thirrje anëtarëve të bllokut të bëjnë infrastrukturën civile, duke përfshirë rrugët dhe urat, të përmbushin kërkesat ushtarake për të "përmirësuar lëvizjen e trupave dhe pajisjeve brenda Evropës".

“Masa, së bashku me riorganizimin e strukturës komanduese të NATO-s është e nevojshme për të kundërshtuar kërcënimin e supozuar nga rusët”, vuri në dukje Stoltenberg. "Kjo nuk është vetëm për komandat. Ne gjithashtu duhet të sigurojmë që rrugët dhe urat të jenë mjaft të forta për të mbajtur automjetet tona më të mëdha dhe se rrjetet hekurudhore duhet të jenë të gatshme për vendosjen e shpejtë të tankeve dhe pajisjeve të rënda ", tha ai në një konferencë shtypi para-ministrore të martën.

Ivashov tha se lëvizjet e NATO-s po krijojnë tension shtesë në teatrin evropian, duke shtuar se "amerikanët shpesh përpiqen të bëjnë disa provokime."

 Blloku mund të përdorë reagimin legjitim të Rusisë ndaj provokimeve të tilla - për shembull, një incident kufitar që përfshin një avion ushtarak ose një luftanije - për të shtyrë situatën drejt pragut të një konflikti të armatosur.

"Ky është rreziku", paralajmëroi gjenerali. "Amerikanët duan që Evropa dhe Rusia të luftojnë njëri-tjetrin në teatrin evropian", shtoi ai.

/Ora News.tv//Ora News.tv/