Teleskopi i NASA-s Kepler po i mbaron karburanti dhe brenda disa muajsh do të pushojë së funksionuari. Observatori i hapësinor ka zbuluar më shumë se 2300 planetë.

Pas nëntë viteve në fluturim rreth orbitës së Tokës, teleskopi ka sfiduar kufijtë e planit origjinal të misionit dhe ka mbijetuar ndaj çdo mosfunksionimi mekanik, duke mbledhur informacion jetësor rreth përbërjes së Rrugës së Qumështit.

"Vlerësimet tona aktuale janë se depozita e Kepler do të jetë e thatë brenda disa muajsh - por jemi të befasuar nga performanca e tij më parë," tha në një deklaratë të NASA-s Charlie Sobeck, inxhinier i sistemit për misionin Kepler. "Ndërsa parashikojmë operacionet e fluturimit të mbarojnë së shpejti, ne jemi të përgatitur të vazhdojmë për aq kohë sa na lejon karburanti ".

Misioni i Keplerit fillimisht ishte planifikuar të zgjaste vetëm dy vjet. Sidoqoftë, anija kozmike vazhdoi të funksiononte në mënyrë të përsosur, duke paraqitur probleme vetëm në vitin 2013, kur tre nga "katër rrota" të Keplerit, mjetet që synonin artizanale, dështuan. Kjo mosfunksionim e la atë të paaftë për të ruajtur një rotacion të qëndrueshëm në hapësirë.

/Ora News.tv/