Stuhitë e mëdha të kuqe të Jupiterit janë duke u pakësuar për 150 vjet, por shkencëtarët që studiojnë stuhinë e madhe kanë zbuluar se reja ikonike po ndryshon ngjyrën, po rriten gjithashtu.

Stuhia, e cila është monitoruar që nga viti 1830, dikur ishte mjaft e madhe për të gëlltitur tre Tokë, por tani mund të përshtatet vetëm për një. Ky reduktim drastik i ka lënë shkencëtarët të pasigurt për fatin e tyre.

Për të provuar se si mund të ndryshojë në të ardhmen, një ekip studiuesish kanë gjurmuar evolucionin e ciklonit duke ekzaminuar vëzhgimet e arkivuara të planetit të kuq.

"Stuhitë janë dinamike, dhe kjo është ajo që shohim. Është vazhdimisht në ndryshim në madhësi dhe formë, dhe erërat e saj ndryshojnë gjithashtu", shpjegoi Amy Simon, autor kryesor i hulumtimit të ri mbi Jupiterin botuar në Journal Astronomical.

Gjetjet e reja tregojnë se stuhitë e mëdha të kuqe, po shkojnë drejt perëndimit më shpejt se më parë dhe, ashtu siç është kontraktuar në përmasa, gjithashtu janë zgjatur. "Është pothuajse si balta që po formohet në një rrotë të poçarit", shpjegoi Elizabeta Zubritsky i NASA-s.

"Ndërsa rrotulla rrotullohet, një artist mund të transformojë një gungë të shkurtër, të rrumbullakët në një vazo të gjatë dhe të hollë, duke e shtyrë brenda me duart e tij. Sa më i vogël të jetë baza, aq më e gjatë do të rritet ena".

Studiuesit ende nuk kanë kuptuar se pse stuhia është bërë më intensivisht portokalli në vitet e fundit, por një teori sugjeron se ajo po rritet më lart.

/Ora News.tv/