Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha prezantoi nismën ligjore për vettingun në politike, ndërsa i’u përgjigj kryeministrit Edi Rama duke theksuar se kjo çështje  nuk ka nevojë për tryeza politike.

Basha: Nuk është më koha të flasim, por të veprojmë. Ligji është depozituar në Kuvend, ne jemi pro këtij ligji, pyeteni Ramën është pro apo kundër. Kjo e ndan shapin nga sheqeri.

Basha tha opozita krahas vettingut, ka një platformë të qartë politike që do mbështetet me aksion pupullor për pastrimin e politikës.

Basha: Një aksion i fuqishëm politik dhe popullor janë të domosdoshme për një përballje dhe fitore të shoqërisë mbi krimin e lidhur me politikën dhe pushtetin e bërë njësh me krimin.

Por,  çfara propozon në kushtetutë, opozita për vettingun në politike?

"Deputeti i Kuvendit të Shqipërisë, kryetari i bashkisë dhe çdo drejtues ose anëtar i institucioneve kushtetuese dhe ligjore që emërohen në detyrë me votim nga Kuvendi, përfshirë funksionin e Kryeministrit apo anëtarit të Këshillit të Ministrave, i nënshtrohen procesit të kontrollit të pastërtisë së figurës. Subjektet e parashikuara në pikën 1, dorëzojnë një deklaratë dhe i nënshtrohen një kontrolli të figurës, me qëllim identifikimin e atyre që kanë kontakte me persona të përfshirë në krimin e organizuar. Kontrolli i figurës për lidhje me personat e përfshirë në krimin e organizuar bazohet në deklaratën për figurën dhe prova të tjera, përfshirë vendimet e gjykatave shqiptare ose të huaja. Deklarata mund të përdoret si provë vetëm në këtë proces dhe në asnjë rast gjatë një procesi penal". 

I pytur nëqoftëse, ku ka venduar të propozojë një nisëm të tillë, ka marrë parasysh dhe largimin e bashkëpuntorëve të tij, Basha dha këtë përgjigje:

"Ky ligj bëhet për ti dhënë shqiptarëve një elitë politike të palidhur me krimin. Nëse mendoni se PD ulet të bëjë ligje për vetën e vet apo për bashkëpunëtorët e kryetarit e keni gabim"

Propozimi parashikon ndërpreje të mandatit të politikanëve dhe ndalimit për t’u zgjedhur apo emëruar në funksionin publik, për të gjithë ata individë që rezultojunë me të shkuar problematike.

/Ora News.tv/