Astronomët që përpiqeshin të shpjegojnë shpërthimet misterioze të dritës në hapësirë për më shumë se një dekadë, por më në fund, me ndihmën e Teleskopit Hapësinor Kepler të NASA-s, e përcaktuan këtë fenomen si një lloj i ri i yllit shpërthyes.

Në vitin 2012, astronomët që rishikonin të dhënat e kapura nga Kepler vunë re së pari një përplasje të shpejtë prej 10 %  në dritë nga një galaktikë 1.3 miliardë vite dritë nga Toka.

Fillimisht, hulumtuesit nuk mund të thonin nëse blici i dritës ishte një yll masiv shpërthyes (supernova) ose thjesht një problem kompjuterik.

Blloku i dritës do të ngrihej dhe do të binte në më pak se një muaj, duke e bërë të vështirë për teleskopët më të mëdhenj për ta kapur, pasi zakonisht mbledhin të dhëna nga një copë hapësire çdo disa ditë.

Anija kozmike e Keplerit, misioni i të cilit është të kërkojë eksoplanetarë duke marrë të dhëna të një shtrese të vetme galaktike çdo 30 minuta për një periudhë të gjatë kohore, e lejoi atë të kapte një FELT në veprim dhe në detaje mahnitëse. "Kepler hapi një mënyrë të re të shikimit në qiell", tha Jessie Dotson, shkencëtari i projektit të Keplerit.

"Ishte projektuar për të bërë një gjë vërtetë të mirë; të gjente planetë rreth yjeve të tjerë", tha Dotson.

"Për ta bërë këtë, duhej të jepte të dhëna të sakta dhe të vazhdueshme, të cilat kanë qenë të vlefshme për fusha të tjera të astronomisë", shtoi ai.

Të dhënat treguan se "shpërthimet" ishin rezultat i një ylli të madh pranë vdekjes së tij. Duket se rreth një vit para vdekjes, ylli lëshon një flluskë pluhuri dhe gazi të bllokuar në energjinë kinetike të shpërthimit të afërt të yllit.

Pastaj, shpërthimi u konvertua në një dritë të shkurtër, por tepër të ndritshme, duke ndezur rreth një të dhjetën e gjatësisë supernova tipike dhe duke krijuar një formë krejtësisht të re të yllit shpërthyes .

/Ora News.tv/