10 mënyrat e inteligjencës artificiale që luftojnë e menaxhojnë koronavirusin

10 mënyrat e inteligjencës artificiale që luftojnë e

Që nga raporti i parë i koronavirusit (COVID-19) në Wuhan, Kinë, ai është përhapur në të paktën 100 vende të tjera. Kina filloi reagimin e saj ndaj virusit, ajo u mbështet në sektorin e saj të fortë të teknologjisë dhe në mënyrë specifike inteligjencën artificiale (AI), shkencën e të dhënave dhe teknologjinë për të gjurmuar dhe luftuar pandeminë ndërsa udhëheqësit e teknologjisë, përfshirë Alibaba, Baidu, Huawei dhe më shumë përshpejtuan kompaninë e tyre nisma të kujdesit shëndetësor. Si rezultat, fillimet e teknologjisë janë të përfshira në mënyrë integrale me klinikë, akademikë, dhe ente qeveritare në të gjithë botën për të aktivizuar teknologjinë pasi virusi vazhdon të përhapet në shumë vende të tjera.

1. UA për të identifikuar, ndjekur dhe parashikuar shpërthimet

Sa më mirë të mund të gjurmojmë virusin, aq më mirë mund ta luftojmë atë. Duke analizuar raportet e lajmeve, platformat e mediave sociale dhe dokumentet e qeverisë, AI mund të mësojë të zbulojë një shpërthim. Ndjekja e rreziqeve të sëmundjes infektive duke përdorur AI është pikërisht shërbimi që fillon Kanadez BlueDot. Në fakt, AI e BlueDot paralajmëroi për kërcënimin disa ditë para se Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ose Organizata Botërore e Shëndetit lëshuan paralajmërimet e tyre publike.

2. AI për të ndihmuar në diagnostikimin e virusit

Ndërmarrja e inteligjencës artificiale Infervision filloi një zgjidhje të koronavirusit AI që ndihmon punonjësit e kujdesit shëndetësor të linjës së përparme të zbulojnë dhe monitorojnë në mënyrë efikase sëmundjen. Departamentet e imazhit në institucionet e kujdesit shëndetësor po tatohen me rritjen e ngarkesës së punës të krijuar nga virusi. Kjo zgjidhje përmirëson shpejtësinë e diagnostikimit të CT. Gjigandi kinez i tregtisë elektronike Alibaba gjithashtu ndërtoi një sistem të diagnostikimit të mundësuar nga AI që ata pretendojnë se është 96% i saktë në diagnostikimin e virusit në sekonda.

3. Procesi i pretendimeve të kujdesit shëndetësor

Nuk janë vetëm operacionet klinike të sistemeve të kujdesit shëndetësor që po tatohen, por edhe sektorët e biznesit dhe administratës, pasi ato merren me rritjen e pacientëve. Një platformë blockchain e ofruar nga Ant Financial ndihmon në përshpejtimin e përpunimit të kërkesave dhe zvogëlon sasinë e ndërveprimit ballë për ballë midis pacientëve dhe stafit të spitalit.

4. Dronët japin furnizime mjekësore

Një nga mënyrat më të sigurta dhe më të shpejta për të marrë pajisje mjekësore atje ku duhet të shkojnë gjatë një shpërthimi të sëmundjes është dhe shpërndarja e avionëve. SkyCell është një kompani që krijon kontejnerë të zgjuar që mbajnë ilaçe të sigurta gjatë dërgimit me sensorë, harduer dhe softuer pa marrë parasysh mënyrën e marrjes së ilaçeve. Dronët gjithashtu përdoren për të patrulluar hapësirat publike, për të gjurmuar mospërputhjen me mandatet e karantinës dhe për imazhin termik.

5. Robotët sterilizojnë, shpërndajnë ushqim dhe furnizime dhe kryejnë detyra të tjera

Robotët nuk janë të ndjeshëm ndaj virusit, kështu që ata janë duke u vendosur për të përfunduar shumë detyra të tilla si pastrimi, sterilizimi dhe shpërndarja e ushqimit dhe ilaçeve për të zvogëluar sasinë e kontakteve nga njeriu te njeriu. Robotët UVD nga Blue Ocean Robotics përdorin dritën ultravjollcë për të vrarë në mënyrë autonome bakteret dhe viruset. Në Kinë, Pudu Technology vendosi robotët e saj që përdoren zakonisht në industrinë e hotelierisë në më shumë se 40 spitale në të gjithë vendin.

6. Zhvillimi i ilaçeve

Ndarja DeepMind e Google përdori algoritmet e saj të fundit të AI dhe fuqinë e saj informatike për të kuptuar proteinat që mund të përbëjnë virusin, dhe publikoi gjetjet për të ndihmuar të tjerët të zhvillojnë trajtime. BenevolentAI përdor sisteme AI për të ndërtuar ilaçe që mund të luftojnë sëmundjet më të vështira në botë dhe tani po ndihmon në përpjekjet për të trajtuar koronavirusin, hera e parë që kompania përqendroi produktin e saj në sëmundjet infektive. Brenda disa javësh nga shpërthimi, ajo përdori aftësitë e saj parashikuese për të propozuar ilaçe ekzistuese që mund të jenë të dobishme.

7. Pëlhura të përparuara ofrojnë mbrojtje

Kompanitë si fillimi izraelit Sonovia shpresojnë të armatosin sistemet e kujdesit shëndetësor dhe të tjerët me maska për fytyrën të bëra nga pëlhura e tyre anti-patogjene, anti-bakteriale që mbështetet në nanopartikulet e oksidit metalik.

8. UA për të identifikuar personat që nuk janë në bartës ose të infektuar

Ndërsa sigurisht një përdorim i diskutueshëm i teknologjisë dhe AI, sistemi i sofistikuar i mbikëqyrjes së Kinës përdori teknologjinë e njohjes së fytyrës dhe programin e zbulimit të temperaturës nga SenseTime për të identifikuar njerëzit që mund të kenë ethe dhe kanë më shumë të ngjarë të kenë virus. Fuqitë e teknologjisë së ngjashme "helmeta të zgjuara" të përdorura nga zyrtarë në provincën Sichuan për të identifikuar njerëzit me ethe. Qytetarët gjithashtu mund të shkarkojnë një aplikacion të quajtur Kodi Shëndetësor Alipay që u jep njerëzve një kod (të kuq, të verdhë ose jeshil) për të treguar nëse ato duhet të karantinohen ose lejohen në publik. Përdor të dhëna të mëdha për të identifikuar bartësit e mundshëm të virusit.

9. Chatbots për të shkëmbyer informacione

Tencent operon WeChat dhe njerëzit mund të përdorin shërbime falas të këshillimit shëndetësor online përmes tij. Chatbots gjithashtu kanë qenë mjete thelbësore të komunikimit për ofruesit e shërbimeve në industrinë e udhëtimit dhe turizmit për t'i mbajtur udhëtarët të azhurnuar për procedurat dhe ndërprerjet e fundit të udhëtimit.

10. Superkompjuterët që punojnë në një vaksinë të koronavirusit

Burimet e llogaritjes së cloud dhe super kompjuterat e disa kompanive kryesore teknologjike si Tencent, DiDi dhe Huawei janë duke u përdorur nga studiuesit për të ndjekur me shpejtësi zhvillimin e një kurë ose vaksine për virusin. Shpejtësia që këto sisteme mund të bëjnë llogaritjet dhe zgjidhjet e modeleve janë shumë më shpejt se sa përpunimi standard i kompjuterit.

Në një pandemi globale si COVID-19, teknologjia, inteligjenca artificiale dhe shkenca e të dhënave janë bërë kritike për të ndihmuar shoqëritë të merren me efektshmëri me shpërthimin.

EMISIONET