Shtetet e Bashkuara dhe disa vende europiane kanë kërkuar lirimin e politikanit të opozitës Alexei Navalny nga paraburgimi rus.

Z. Navalny, , u arrestua nga policia menjëherë pasi mbërriti në Moskë ditën e dielë.

Ai u largua nga Rusia para pesë muajsh pasi u helmua, për të cilin ai fajësoi autoritetet ruse.

Qeveria e Presidentit Vladimir Putin mohon helmimin e Z. Navalny.

Akuzat e politikanit të opozitës janë mbështetur megjithatë nga raportet e gazetarëve hulumtues.

Duke reaguar ndaj arrestimit të tij, SH.B.A. dhe BE bënë thirrje që Z. Navalny të lirohet.

Sekretari i Shtetit i SHBA, Mike Pompeo, tha se autoritetet ruse po përpiqeshin të heshtnin kritikët e tyre. Ai bëri thirrje për “lirimin e menjëhershëm dhe të pakushtëzuar” të Z. Navalny.

“Liderët politikë të sigurt nuk kanë frikë nga zërat konkurrues, as nuk kryejnë dhunë ndaj ose ndalojnë padrejtësisht kundërshtarët politikë,” -tha Z. Pompeo.