Shqipëria mori sot në dorëzimin 60 respiratorë të prodhuar në Amerikë nga stoku i NATO-s për të përballuar betejën me Covid 19.

Ambasada amerikane në Tiranë thotë se ky donacion tregon përkushtimin e Shteteve të Bashkuara ndaj lidhjes sonë transatlantike dhe bashkimin e vërtetë të NATO-s përballë sfidave globale.

“Aleatët e NATO-s qëndrojnë të bashkuar në luftën kundër COVID-19” shkruan Ambasada amerikane në faqen e saj në facebook.

Respiratorët janë marrë në dorëzim nga Ministria jonë e Mbrojtjes, e cila do t’ja dorëzojë më pas Ministrisë së Shëndetësisë për shpërndarje në spitale.

Respiratorët e rinj do tu vijnë në ndihmë pacientëve në nevojë urgjente në Qendrën Spitalore Universitare Nënë Tereza dhe në Spitalin Shefqet Ndroqi në Tiranë, si dhe në Spitalin COVID 3, i cili aktualisht po përfundon ndërtimin.

Respiratorët janë pjesë e një donacioni nga Shtetet e Bashkuara për rezervat e NATO-s. Ato u ruajtën nga Agjencia e Ndihmës dhe Prokurimit e NATO-s në një depo në Qendrën Operative të NSPA Jugut në Taranto, Itali dhe u transportuan me transport rrugor komercial në Shqipëri në emër të Ministrisë Shqiptare të Mbrojtjes. Ndihma do të pasohet me pajisje shtesë mjekësore dhe pajisje që do të dorëzohen në Shqipëri në javët e ardhshme.

NATO ka krijuar një rezervë të pajisjeve mjekësore në mënyrë që të jetë në gjendje të sigurojë lehtësim të menjëhershëm të aleatëve ose partnerëve në nevojë. Agjencia e Prokurimit dhe Mbështetjes së NATO-s (NSPA) po menaxhon blerjen dhe ruajtjen e artikujve të ndihmës për rezervat. Disa aleatë kanë bërë donacione financiare dhe në natyrë të pajisjeve mjekësore dhe furnizimeve për Fondin e Mirëbesimit të Përgjigjes Pandemike, përfshirë respiratorët nga Shtetet e Bashkuara dhe Hungaria dhe pajisjet mbrojtëse personale nga Gjermania.

Gjatë muajve tetor-nëntor 2020,  aleatët e NATO-s Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut po marrin dhjetëra respiratorë dhe një total prej rreth 1,5 milion euro pajisje mjekësore përmes Fondit të Mirëbesimit të Përgjigjes Pandemike. Kjo pason kërkesat për ndihmë nga të tre vendet për Qendrën e Koordinimit Euro-Atlantik të Reagimit të Fatkeqësive në NATO.