Sondazhi në “Ora News”: Koalicioni i majtë në avantazh, PD fiton si parti
03/05/2013 - 7:00

Sondazhi i parë i bërë publik në Ora News, nxjerr fitues koaliconin e majtë, me një diferencë shumë të ngushtë me koalicionin e djathtë, ndërsa marzhi i gabimit theksohet se është plus, minus 3.2 %.

Kështu koalicioni i majtë merr  46 % të votave, ndërsa koalicioni i djathtë 44 % të votave, nëse do të votohej me 2 maj.

Sipas gjetjeve të sondazhit të parë të bërë publik në Ora News, PD mbetet parti me e preferuar se PS, megjithëse të dyja partitë shënojnë rënie krahasuar me zgjedhjet e 2009.

Të paktën sipas këtyre shifrave 36 % votojnë për PS ndërsa për PS 37 %.  PS shënon një rënie me 5 % krahasuar me zgjedhjet e 2009, ndërsa PD shënon një rënie me 3 %.

Ndërkaq risi përbëjnë shifrat për LSI, e cila shënon rritje krahasuar me 2009. Nga 4.8 % në 5.5 %.

Ndërkaq FRD dhe AK, janë në të njëjtat kuota në vlerën 4.8 % e votave të shqiptarëve. 

SONDAZHI

I pranishëm në studion e Tonight Ilva Tare,  drejtori i “IPR marketing” Antonio Notto, dha shpjegimet e tij të detajuara për gjetjen e ketij sondazhi.

 

“Këtë sondazh e kishim më të lehtë, u lehtësuam nga përvoja në 2009. Ishte hera e parë që ne punonim në Shqipëri dhe përvoja është shumë e rëndësishme. Sondazhi që do prezantojmë sot nuk duhet të interpretohet si ajo që do ndodhë të dielën e 23 qershorit, është fotografia e momentit. Ka një vecanti në këto zgjedhje. Ndryshe nga 2009 ku paraqiteshin rreth 34 parti, sot ky numër është gati dyfishuar. Janë inervistuar 1000 zgjedhës, të ndarë në gjini, moshë, vend dhe fe. Kampioni ka qenë i ndarë edhe në bazë të prefektuarave, këtë metodologji e kemi përdorur për të marrë një kapmion përfaqësues që shkon 3,5%. Sondazhi është kryer kur koalicionet janë regjistruar në KQZ, Ka përfunduar të martën në mbrëmje, është fotografi e orës së fundit. Marzhi i gabimit -3.2%. gabimi mesatar i gjithë sondazhit mund të jetë -3.2%, është rezultat i pranueshëm” tha Notto.

Pyetja e parë me të cilën është hapur ky sondazh  është:

Sot në Shqipëri jetohet mirë apo keq?

 

 Cilat janë tre problemet më urgjente në Shqipëri?

Nisur nga të dhënat e mësipërme rezulton se papunësia përceptohet si shqetësim nacional i qytetarëve shqipëtarë, pasuar më pas nga korrupsioni dhe zhvillimi ekonomik. Sipas analistëve në studio një tregues tjetër i rëndësishëm është edhe shkëputja e vëmendjes se popullësisë nga politika, nga mosmarrëveshjet mes tyre duke u renditur kështu në fundin e listës. Një situatë të tillë Notto e krahason edhe me situatën në Itali.

Në drejtim të bashkimit mes Shqipërisë dhe Kosovës ju jeni………..

Ju do preferonit që mes Shqipërisë dhe Kosovës të kishte………..

 

Në kushtet kur shqetësimi për nacionalizmin ka qenë i madh, kjo përgjigje zbeh frikën për nacionalizmin,  pasi pjesa dërmuese e të anketuarve e shohin bashkimin e shqiptarëve përmes krijimit të një tregu të përbashkët ekonomik.

Disa kanë propozuar bashkim rajonal, ju jeni………….

Sa i rëndësishëm është integrimi në BE?

 

Në fushën e politikave ekonomike, si e vlerësoni punën e qeverisë?

Pyetjes se si e vleresoni punen e qeverise deri tani ne fushen e politikave sociale pergjigja eshte: 38,6% pozitivisht……. 41,5% negativisht…… 13,2% as pozitive as negative……. 6,7% nuk e di.
Pyetjes se si e vleresoni punen e qeverise deri tani ne fushen e politikes se jashtme pergjigja eshte: pozitivisht 38,9%…. Negativisht 36,5%…. As pozitive as negative 14,9%… Nuk e di 9,7%.

Puna e opozitës të udhëhequr nga Edi Rama si e vlerësoni deri tani?

A do të votoni në 23 qershor?

Kush do ti fitojë zgjedhjet e 23 qershorit?

Nese do te votohej sot shqiptaret do te votonin:

Të dhënat e publikuara mbrëmjen e së enjtes  përbëjnë vetëm sondazhin e parë që do të pasohet nga tre te tjerë, edhe një tjetër gjatë muajit maj,dhe dy te tjeret ne Qershor si dhe nga 4 Exit Poll rajonale dhe një Exit Poll kombëtar në ditën e votimit, në 23 Qershor.

Ky është bashkëpunimi i dyte “Ora News” me IPR Marketing, e cila në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2009, ndryshe nga sondazhe të tjera rezultoi më afër të vërtetës dhe rezultatit të shpallur zyrtar, duke u vlerësuar si një sukses i plotë.

IPR Marketing, është një emër i njohur i sondazheve në Italinë fqinje, ku kjo kompani arriti të parashikonte më afër nga të gjithë konkurrentët e tjerë rezultatin surprizë të zgjedhjeve politike, atë të Lëvizjes 5 yjet të Pepe Grillos.

 

Të parët për lajmin e fundit. Ndiqni Oranews.tvFacebook dhe në Twitter

Komento

Read previous post:
Shqipëria, i vetmi vend që përfshin në TVSH edhe biznesin e vogël

Close