Gazetaria investigative në Shqipëri, OSBE tryezë me gazetarë dhe analistë
23/11/2013 - 8:20

Sfidat dhe e ardhmja e gazetarisë investigative në Shqipëri u diskutuan sot në një tryezë të organizuar nga Prezenca e OSBE-së, ku morën pjesë mbi tridhjetë gazetarë që punojnë në këtë fushë.

Tryeza shërbeu si një mundësi për të shkëmbyer përvoja, mendime dhe ide dhe për të diskutuar se si mund të promovohet dhe çohet përpara gazetaria investigative në Shqipëri. Për të forcuar më tej praktikat e gazetarisë investigative, kjo tryezë e rrumbullakët do të pasohet nga një trajnim më i thelluar dy-ditor në dhjetor.

Kryetari i Prezencës së OSBE-së, Ambasadori Florian Raunig, përmendi ndër vështirësitë që has gazetaria investigative mungesën e informacionit, të fondeve dhe ngurrimin e disa botuesve për të publikuar artikuj dhe kronika investigative nga frika e presionit të mundshëm politik ose financiar.

“Gazetaria investigative po has vështirësi në gjithë botën. Prapëseprapë, natyra e problemit ndryshon shumë nga një vend në tjetrin. Kur vjen fjala te kryerja e investigimeve të suksesshme, Shqipëria ka problemet e veta specifike. Shumë shpesh, informacione që me ligj duhet të jenë të disponueshme, janë thjesht të paaksesueshme. Kjo, sigurisht, që e dekurajon gazetarinë investigative. Një tjetër pengesë e vështirë për një gazetari të suksesshme investigative në Shqipëri është ngurrimi i drejtuesve të redaktorëve për të publikuar apo për të transmetuar artikuj apo kronika investigative. Kjo ndodh pjesërisht për shkak të frikës se artikujt apo kronikat e investiguara me hollësi, sidomos ato që lidhen me krimin apo korrupsionin, mund të çojnë në pasoja negative – presion politik ose financiar. Një tjetër problem janë kushtet e punës dhe mungesa e stimujve për gazetarët investigativë. Një diskutim në formën e një tryeze të rrumbullakët që Prezenca zhvilloi në prill të këtij viti doli në përfundimin se ekziston një nevojë reale dhe e prekshme për të stimuluar gazetarët shqiptarë që ata të angazhohen në raportime investigative.Gazetaria investigative është më shumë një qëndrim sesa zhanër gazetarie. Ajo ka të bëjë me shkuarjen përtej informacioneve që mund të merren lehtë, duke sjellë bashkë të gjitha anët e një historie me qëllim krijimin e historisë që i ofron publikut një informacion të paanshëm dhe të pavarur.Dëshiroj të inkurajoj të gjithë gazetarët, sidomos të rinjtë, që të vazhdojnë përpjekjet në këtë fushë. Pavarësisht se sa e vështirë është, gazetaria mbetet thelbësore për një shoqëri demokratike funksionale. Nëse media është “rojtarja” e demokracisë, gazetaria investigative është syri dhe veshi i kësaj rojtareje. Shqipëria është në rrugën drejt integrimit evropian. Edhe media do të ndikohet shumë nga ky proces. Media shqiptare duhet të përpiqet t’u paraprijë këtyre zhvillimeve, duke u bërë më transparente, më e përgjegjshme dhe më e pavarur nga ndikimet politike dhe financiare,” tha ai.

Në veprimtari u shpërndanë edhe çmime për një konkurs për kronikat dhe artikujt investigativë, të zhvilluar nga Prezenca e OSBE-së gjatë këtij viti. Ndërkaq për të forcuar më tej praktikat e gazetarisë investigative në Shqipëri, kjo tryezë e rrumbullakët do të pasohet nga një trajnim më i thelluar dy-ditor muajin që vjen.

Të parët për lajmin e fundit. Ndiqni Oranews.tvFacebook dhe në Twitter

Komento

Read previous post:
Shtëpia parajsore!

Close