Shkencëtarët e NASA-s testojnë mungesën e gjumit dhe efektet
21/07/2017 - 12:26

Ka përfunduar misioni 45 ditor i qendrës “Human Exploration Research Analog” (HERA) i NASA-s me një mision hapësinor prej 4 personat, ku synimi kryesore privimi nga gjumi i astronautëve dhe efikasiteti i tyre. Ekuipazhi kaloi për 6 javë në modulin HERA, duke kryer një sërë eksperimentesh. Qëllimi i gjithë kësaj janë misionet e ardhshme hapësinore për eksplorimin e hapësirës së thellë.

Deri më tani, ka pasur 13 misione HERA, ose “fushata”. 12 misionet e mëparshme zgjatën 7, 14 dhe 30 ditë, por HERA XIII është më e gjata në 45 ditë. Gjatë kësaj kohe, të katër vullnetarët në udhëtimin e tyre të thellë në hapësirë duke kryer detyrat reale me ndihmën e mjeteve vituale të lëvizjeve dhe simulatorëve të tjerë.

Por një faktor i rëndësishëm është se si astronautët mund të përballojnë gjumin e pamjaftueshëm. Misionet e ardhshme të hapësirës do të kërkojnë ekipe të vogla prej vetëm tre personash, kështu që ekipet do të jenë jashtëzakonisht të zënë dhe mund të kenë nevojë për orë të shkurtuara të gjumit për periudha të gjata.

Përpara se kjo të ndodhë, NASA dëshiron të dijë se si do të jenë ata dhe çfarë efekti do të ketë privimi i gjumit në punën e tyre.

Disa prej misioneve të mëparshme, ekuipazhi ka mbijetuar për pesë orë gjumë në natë për pesë net në javë, ndërsa dy netët e mbetura kanë fjetur nga tetë orë gjumë. Kafeina thuajse ka munguar.

Ekuipazhi i HERA XIII, i përbërë nga Timothy Evans, James Titus, Mark Settles dhe John Kennard, ndoqën një rutinë të ngjashme me të cilën shkencëtarët studiuan faktorë të ndryshëm, të tillë si përdorimi i modeleve bio-matematikore për të parashikuar lodhjen dhe shqyrtimin e potencialit për ndryshimin e ndriçimit të habitatit.

“Privimi i gjumit ishte me të vërtetë i vështirë”, thotë Titusi. “Me të vërtetë e penguam normalitetin tonë. Ne jemi të zakonshëm për të punuar dhe jetuar jetën tonë në një nivel më të lartë. Gjatë këtij misioni zvogëlimi i gjumit, sundimi i mosfunksionimit dhe kofeina e kufizuar – shkuan krah për krah për të na ngadalësuar me të vërtetë”, tha ai.

Misioni i ardhshëm i HERA është planifikuar të fillojë më 5 gusht dhe NASA gjithashtu po kërkon rinisjet për vullnetarët e ardhshëm. Kushdo që është i interesuar të regjistrohet, duhet të jetë një person i moshuar i moshës 30-55 i cili duhet të kalojë një vlerësim fizik dhe psikologjik për t’u kualifikuar.

/Ora News.tv/

 

Të parët për lajmin e fundit. Ndiqni Oranews.tvFacebook dhe në Twitter

Read previous post:
Shqipëria, i vetmi vend që përfshin në TVSH edhe biznesin e vogël

Close