Një ditë do të hamë edhe këtë lloj ushqimi!
02/08/2017 - 17:56

Shkencëtarët në Finlandë por përsosin një proces ushqimor që një ditë do t’u mundësonte njerëzve të kenë një vend nga dyoksidi i karbonit dhe mikrobet.

Ekipet në Universitetin e Teknologjisë së Lappeenranta (LUT) dhe Qendra Kërkimore Teknike e Finlandës VTT zbuluan se duke nënshtruar ujë, mikrobet si bakteret dhe dyoksid karboni në rrymat elektrike të qëndrueshme, ata mund të prodhojnë ‘ushqim’ me vlerë ushqyese.

Teknika përfshin bioreaktorët në lidhje me madhësinë e një filxhan kafeje dhe rezulton në një përzierje që është rreth 50 për qind e proteinave dhe 25 për qind e karbohidrateve, si dhe përmban acidet nukleike dhe yndyrat.

Ndërkohë që është shpallur si një zgjidhje për problemet e urisë në botë, prodhimi është në fazat e saj të lindjes – aktualisht ai merr dy javë për të krijuar 1g proteina. Siguria e ushqimit është një çështje e rëndësishme në mbarë botën dhe OKB vlerëson se 2 miliardë njerëzve do t’u mungojnë ushqimet bazë deri në vitin 2050.

Sipas shkencëtares Juha-Pekka Pitkanen, metoda mund të sigurojë një zgjidhje për mungesën e ushqimit, duke i lejuar njerëzit që në mënyrë efektive të fillojnë dietën e tyre në shtëpi.

“Në të ardhmen, teknologjia mund të transportohet, për shembull, në shkretëtira dhe zona të tjera ku njerëzit ballafaqohen me urinë”, tha Pitkanen. “Një alternativë e mundshme është një reaktor në shtëpi, një lloj pajisje shtëpiake që konsumatori mund të përdorë për të prodhuar proteinat e nevojshme”, shtoi ajo.

Ai shtoi se qëndrueshmëria e produktit përfundimtar mund të ndryshojë duke përdorur organizma të ndryshëm ose mikrobe në proces – ndoshta duke e bërë ushqimin më të shijshëm sesa duket në këtë moment.

Profesori i LUT Jero Ahola sugjeroi se hulumtimi mund të ndihmojë gjithashtu për të revolucionarizuar bujqësinë dhe për të zvogëluar ndikimin negativ në mjedis, pasi “nuk kërkon një vendndodhje me kushtet për bujqësi, siç është temperatura, lagështia ose lloji i caktuar i tokës”.

Ai shtoi se nuk nevojiten pesticide gjatë procesit të prodhimit.

“Vetëm në sasi të nevojshme të lëndëve ushqyese si plehra përdoren në procesin e mbylljes. Kjo na lejon të shmangim çdo ndikim në mjedis, të tilla si rrjedhjet në sistemet e ujit ose formimi i gazeve serrë të fuqishme”, tha Ahola.

/Ora News.tv/

 

Të parët për lajmin e fundit. Ndiqni Oranews.tvFacebook dhe në Twitter

Read previous post:
Investment at Lake Park, City Hall is constructing a third sport area

Close