“Lajmi i fundit” nga Britania!
26/09/2017 - 21:42

Lajmi i mbërritjes së një grerëze aziatike në Britani ishte “braeking” në një nga gazetat më të rëndësishme në vend, “The Independent” dhe kjo është diçka e rëndësishme në një vend ku mbrojtja e natyrës është në plan të parë, ndryshe nga se ndodh në vendin tonë.

Grerëza sipas gazetës është parë në afërsi të Woolacombe në Devon.

Ndërsa speciet e huaja nuk paraqesin rrezik për shëndetin e njeriut, prania e tij rrezikon bletët vendase të mjaltit.

Grerëza është parë që vitin e kaluar kur një fole u zbulua në Gloucestershire. Mbajtësit e bletëve zbuluan dhe shkatërruan atë fole, që përmbante  inkursione për rritjen e të vegjëlve.

Bletët e mjaltit janë në rënie dhe luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e kulturave britanike.

Nicola Spence, Zëvendës Drejtoreshë e Drejtorisë për Shëndetin e Bimëve dhe Bletëve, tha në një deklaratë: “Ne e njohim dëmin (grerëzat aziatike) që mund të shkatërrojë kolonitë e bletëve të mjaltit”.

“Kjo është arsyeja pse ne po ndërmarrim veprim të shpejtë dhe të fuqishëm për të gjetur dhe shkatërruar çdo fole në zonën e Devonit pas këtij vështrimi të konfirmuar”.

“Pas kontrollit të suksesshëm të inkursionit të grerëzave aziatike në Gloucestershire vitin e kaluar, ne kemi një protokoll të vendosur mirë për t’i zhdukur ato dhe për të kontrolluar çdo përhapje potenciale”.

“Ne mbetemi vigjilentë në të gjithë vendin, duke punuar ngushtë me Njësinë Kombëtare të Bee dhe rrjetin e tyre mbarëkombëtar të inspektorëve të bletëve”.

Autoritetet po krijojnë një zonë mbikëqyrjeje që shtrihet nga një deri në dy kilometra rreth vendit ku u pa grerëza.

/Ora Newst.tv/

 

 

Të parët për lajmin e fundit. Ndiqni Oranews.tvFacebook dhe në Twitter

Read previous post:
Investment at Lake Park, City Hall is constructing a third sport area

Close