Lajmet nga Ekonomi

“Ligji i faljeve”, Buxhuku: Nuk zgjidh shkakun nga buron borxhi i bizneseve

Bizneset nuk do të arrijnë ti paguajnë shtetit borxhet e akumuluara në vite edhe pas nisjes së zbatimit të ligjit të faljes fiskale. Një konstatim i tillë vjen nga Konfindustria dhe Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Tiranë, sipas të cilëve …

Çmimi i karburanteve, Shoqata: Rritet 8 lekë për litër nga tarifa e rilicensimit

Çmimet e karburanteve do të rriten deri në 8 lekë për litër, në rast se Qeveria do të rivendosë tarifën e riliçensimit. Parlajmërimi bëhet nga Luigj Aliaj, kreu i Shoqatës së Shoqërive Hidrokarbure në rubrikën “Para e pasuri” të gazetares …

FMN: Qeveria të mos japë stimuj fiskalë, të konkretizohet taksa e pronës

Një tjetër vlerësim pozitiv vjen nga FMN në një raport të plotë të saj në përfundim të programit 3 vjeçar me Shqipërinë. Meqënëse vendi ndodhet në prag të zgjedhjeve parlamentare, FMN nuk harron të lërë edhe porositë e fundit për …

Crowford: Investitorët amerikanë kanë pritur 5 vite në dyert e gjykatave

President i Dhomës Amerikane të Tregtisë, Mark Crowford, thotë në emisionin “Ekopolitikë” të gazetares Aurora Sulçe në Ora News, se investitorët e huaj kanë pritur deri në 5 vite në dyert e gjykatave pas mundur të zgjidhin çështjen e tyre. …

Gazsjellësi TAP, nevojat e vendit plotësohen deri në 2040

Masterplani i gazifikimit të vendit ka identifikuar gjurmët e tre linjave kryesore nga Fieri në Tiranë, ku do të shpërndahet gazi i TAP për tregun shqiptar si me kosto rreth 185 mln euro. Deri në 2040 tregu si furzinues kryesor …

BY-Passi i Vlorës, KLSH: 9.4 mln euro dëme, u shkelën kushtet e kontratës

Vonesat në ndërtimin e By-Passit të Vlorës, i kanë sjellë deri tani shtetit shqiptar, një dëm të konsiderueshëm që kap shifrën e 9.4 milionë eurove. të dhënat kanë dalë nga raporti i auditit i KLSH. Sipas kësaj të fundit, shkak …

BE nxit biznesin të aplikojë në programet Cosme dhe Horizont 2020

Përmes aplikimit në programet e Bashkimit Europian Cosme dhe Horizont 2020 çdo ndërrmarje shqiptare mund të përfitojë fonde për zhvillimin e aktivitetit të saj. Me pjesmarrjen e përfaqësuesve të BE, qeverisë dhe botës akademikë është mbajtur në Tiranë një tryezë …

FMN në rolin e monitoruesit deri në fund të 2017, programi i ri pas zgjedhjeve

Në mbyllje të programit tre vjeçar të Shqipërisë me FMN, Ministri i Financave Arben Ahmetaj tha se tashmë mes palëve ka një marrëveshje të re. Sipas tij ajo është konfirmuar nga FMN dhe pas zgjedhjeve do të ketë një program …

Falja e borxheve, 147.7 mld lekë tatime pa papaguar nga 1996-2016

Qeveria do të fshijë 91 mld lekë detyrime të subjekteve dhe individëve nga 2011 deri në 31 dhjetor 2016. Pritshmëritë e saj për të arkëtuar janë 260 mln euro, nëse kategoritë përfituese do të mund ta shfrytëzojnë këtë mundësi që …

Bordi i AMF-së i kërkon Kuvendit shkarkimin e drejtoreshës Shehi

Kuvendit të Shqipërisë i kërkohet shkarkimi nga detyra i Drejtoreshës së Autoritetit të Mbikqyrjes Financiare, Enkelejda Shehi. Kërkesa e depozituar pranë Komisionit të Ekonomisë dhe Financave vjen nga anëtarët e bordit të AMF, të cilët rendisin edhe një sërë provash …

Leskaj: Dëmi ekonomik në shtet 534 milionë euro, duhet të na shqetësojë

Dëmi ekonomik që iu shkaktua shtetit shqiptar nga parregullsi të mëdha dhe shkelje financiare në të ardhurat publike, shkelje të disiplinës financiare me ndikim negativ të performancës së subjekteve të audituara kap shifrën prej 73 miliardë lekë ose 534 milionë …

Konfindustria kundër amnistisë fiskale: Godet rëndë biznesin e rregullt

Konfederata e Industrive të Shqipërisë shprehet kundër nismës së qeverisë për falje të detyrimeve tatimore dhe doganore. Sipas saj, ligji i jep një goditje me pasoja të rënda konkurencës së biznesit të rregullt. Konferderata argumenton se ligji duhet shoqëruar edhe …

FMN për Shqipërinë: Stabilitet dhe rritje ekonomike

Më 24 shkurt të 2017, Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar përfundoi shqyrtimin e dy kapitujve të fundit nëntën dhe dhjetën të programit ekonomik të Shqipërisë në kuadër të  marrëveshjes së mbështetur nga zgjerimi i fondeve të lehtësimit. Përfudnimet e …

Miratohen rregullat e reja për dhënien e koncesioneve, Financat japin firmën

Qeveria përmes një vendimi të miratuar në mbledhjen e 22 shkurtit, ka ndryshuar rregullat për vlerësimin dhe dhënien me koncesion apo partneritet publik privat. Ka qenë Ministrja për Zhvillimin Ekonomik,  Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes si dhe Ministria e Financave  të …

Dhoma Amerikane: Amnistia fiskale dekurajon biznesin e ndershëm

Qëndrim të kundërt me Ministrin e Financave dhe qeverinë ka ndarë Dhoma Amerikane e Tregtisë për ligjin e faljes së borxheve. Sipas Dhomës Amerikane, ligji dekurajon biznesin e ndershëm dhe favorizon tatimpaguesit që nuk i shlyejnë detyrimet ndaj shtetit, ndërsa …

Bizneset nuk gjejnë partner të besueshëm për investime

Për shkak të klimës jo të favorshme të biznesit në vend, sipërmarrjet kryejnë vetëm një dhurim në vit për filantropinë. Këto janë të dhënat e raportit për aktivitetin filantropik të ndërmarrjeve në Shqipëri, ndërsa OJF kërkojnë më shumë siguri për …

Kuvajti mbështet projekte për arsimin profesional dhe bamirësinë

Kuvajti do të mbështesë fuqizimin e arsimit profesional në Shqipëri. Në një takim të përbashkët, Ministri i Mirëqënies së Sociale dhe ai i Kuvajtit kanë nënshkruar projektet e bashkëpunimit të nisura në kuadër të 25 vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve …

Falen 90 mld lekë detyrime, ligji kalon në qeveri

Këshilli i Ministrave miratoi draftligj për faljen e borxheve tatimore dhe doganore të bizneseve, por Ministri i Financave sqaron se më parë duhen plotësuar kushtet. Nëse sipërmarrjet dhe individët duan të fshijnë detyrimet dhe gjobat e krijuara në gjashtë vjet …

Vendimi: Rriten pensionet në masën 3 %

Këshilli i Ministrave miratoi këtë të mërkurë në mbledhjen e radhës vendimin për rritjen e pensioneve në masën 3 %, duke nisur nga data 2 mars. Ministri i Financave, Arben Ahmetaj deklaroi të mërkurën gjatë një konference për shtyp nga …

Hoti: Ka rritje ekonomike, por paradoks është punësimi

Pavarësisht se vendi ynë ka rritje ekonomike, kjo nuk është reflektuar në shifrat e punësimit. Altin Hoti, zv/rektor në universitetin “Mesdhetar” sqaron në emisionin “Ekopolitikë” të gazetares Aurora Sulçe në Rtv Ora News, thotë se kjo paradoksale dhe jep arsye …

Vijnë më shumë të huaj gjatë janarit 2017

  Rreth 30 mijë vizitorë të huaj kanë hyrë gjatë muajit janar 2017 në Shqipëri për pushime, vizita ditore apo për qëllime biznesi. Kështu raporton Instituti i Statistikave, sipas të cilit është shënuar një rritje krahasuar me të njëjtën peridhë …

Falen 90 mld lekë detyrime, ligji miratohet nga qeveria në 22 shkurt

Mbledhja e qeverisë e 22 shkurtit pritet të miratojë ligjin i cili përcakton skemat për fshirjen e detyrimeve tatimore, doganore  dhe gjobave të papaguara nga subjektet. Ministri i Financave bëri me dije këtë fakt, ndërsa tha se 90 mld lekë …

Gratë sipërmarrëse, Ambasada holandeze program për nxitjen e tyre

Fed Invest, fondacioni që nxit sipërmarrëset gra, ishte në Lushnje ku u takua me gratë e përfshira në projekt. Ambasadorja holandeze, si një nga mbështetëset e projektit, vlerësoi numrin e lartë të grave të përfshira si një mënyrë për të …

Dhoma e Tregtisë duhet të aktivizojë disa shërbime lokale për biznesin

Ministrja e Ekonomisë Milva Ekonomi ishte në Fier ku u takua me përfaqësues të biznesit dhe Dhomën e Tregtisë në Fier. Ministrja kërkoi që të nxitet biznesi duke aktivizuar nga Dhoma e Tregtisë disa shërbime për sipërmarrjen lokale në qytetin …

INSTAT: Rriten eksportet, kryesojnë Italia, Greqia dhe Gjermania

Shqiptarët kanë konsumuar më shumë mallra të ardhura nga vendet e BE. Sipas INSTAT, vendi ka rritur eksportet me Italinë, Greqinë dhe Gjermaninë me 15.5% më shumë krahasuar me 2016. Por në kurbë rënëse janë rreshtuar importet, ku rezulton se …

Paga minimale, propozimi se sa do të rritet

Sindikalistët, biznesi dhe qeveria bën propozime të ndryshme për rritjen e pagës minimale për punonjësit në sektorin privat. Në mbledhjen e këshillit kombëtar të punës, sindikalistët kërkuan rritje të pagës minimale nga 22.000 lekë që është aktualisht në 25.000. Biznesi …

Tregu i lirë i energjisë, kompanitë afat deri në qershor për blerjen në privat

Ministria e Energjisë dhe Industrisë pranon kërkesën e 73 bizneseve për të shtyrë afatin për daljen nga rrjeti i furnizimit me energji elektrike nga operatori publik. Në bazë të ligjit me instalimin e matësave ato duhet të siguronin vetë në …

Besimi i investitorëve të huaj për Shqipërinë mbetet negativ

Investitorët e huaj kërkojnë me insistim sundimin e ligjit në Shqipëri për zhvillimin e ekonomisë. Shoqata e investitorëve pas një sondazhi të saj ka dalë në përfundim se besimi për klimën e biznesit në Shqipëri vijon të jetë negative. Ambasadorja …

Transportimi i parave, Sejko mbledh bordin e shoqatës së bankave

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko ka thirrur në një takim me bordin drejtues të shoqatës shqiptare të bankave për të diskutuar për çështje që lidhen veçanërisht me sigurinë e zhvillimit të aktivitetit bankar, nisur edhe nga ngjarjet e …

Avokatura e Shtetit bën bilancin: Vlera e gjyqeve të fituara 1 miliardë $

Avokatura e Shtetit ka bërë një bilanc vjetor të 2016 duke raportuar se afërsisht 93 % e vlerës totale të çështjeve që janë diskutuar në gjykime brenda vendit është fituar nga shteti shqiptar në gjyqe të përfaqësuara nga Avokatët e …

Fasonët kundër rritjes së pagës minimale: Na falimenton

Biznesi Fason është kundër rritjes së pagës minimale, projekt i cili pritet të diskutohet këtë të premte në Këshillin Kombëtare të Punës. Argumentet e fasonëve kundër kësaj rritje me 1-2 mijë lekë janë rendimenti i ulët i punës dhe mungesa …

Dollari fiton “dyluftimin”, euro bie në 135.43 lekë

Shkon në nivelin më të ulët për këtë vit, monedha e përbashkët euro, ndërsa forcohet ndjeshëm monedha e gjelbër.Banka e Shqipërisë zyrtarizon se euro këmbehet me 0012 lekë më pak, me 135.43 lekë dhe dollari me 0.62 lekë më shumë …

OSHEE bën analizën vjetore, arkëtimet 126 miliardë lekë

Operatori i Shpërndarjes së Energjisë Elektrike ka bërë bilancin vjetor për vitin 2016. I pranishëm gjatë analizës, ministri Damian Gjiknuri tha se reforma në sektorin energjetike është konsideruar nga institucionet ndërkombëtare si e suksesshme. Ai theksoi se niveli i humbjeve …

Paratë, Brumbulli: Kriteret për kompanitë e sigurimit, një blind e 5 punonjës

Në emisionin “Ekopolitikë” të gazetares Aurora Sulçe në Rtv Ora News, po diskutohet mbi sigurinë e parave në banka. Sekretari i Përgjithshëm i Shoqatës së Bankave, Spiro Brumbulli, thotë se arrestimi i katër autorëve të dy grabitjeve të mbi 6 …

Ekonomia gjermane u rrit me 0.4% në tremujorin e fundit të 2016

Ekonomia e Gjermanisë ka shënuar një rritje me 0.4% në tre mujorin e fundit të vitit 2016. Lajmi u bë i ditur nga Zyra Federale e Statistikave ditën e martë, shkruan Reuters. Shifra e rritjes së Prodhimit të Brendshëm Bruto …

“Call Center”, Ekonomi: Kualifikimi i forcës punëtore kyçe në investime

Në mbledhjen e Këshillit të Investimeve, Ministrja Ekonomi e vuri theksin në rëndësinë e kualifikimit të forcës punëtore si mundësi në thithjen e investimeve. Për Shqipërinë, sektori që ka patur investime dhe ka punësuar mijëra të rinj është ai i …

Shtyhen afatet, rivlerësimi i pasurisë me 2% deri në 31 maj 2017

Mazhoranca ka miratuar pa opozitën në Komisionin e Ekonomisë, shtyrjen me tre muaj të afatit për rivlerësimin e pasurisë me 2% dhe me 2 vjet kohën për përdorimin e bonove të privatizimit. Në mbledhjen e radhës LSI propozoi për Ministrinë …

INSTAT: Si popullsi jemi rritur me 1 mijë banorë,edhe migracioni ka rritje

Për herë të parë që prej 2001 është rritur popullsia e Shqipërisë me 1 mijë banorë ku në total popullsia banuese në vend është 2.88 mln. Shifrat zyrtare vijnë nga Instituti i Statistikave, sipas të cilit raporti gjinor i popullsisë …

Të rrëzohen kufijtë ekonomikë Shqipëri-Kosovë

Rrëzimi i kufijve ekonomikë dhe sfidat e integrimit të ekonomive mes Shqipërisë dhe Kosovës ishte qëllimi i një forumi të zhvilluar në Prizren me nismën e dhomës së tregtisë dhe industrisë Tiranë dhe Odës ekonomike të Kosovës. Kërkesat e bizneseve …

Basha: Në qeverinë time nuk do të ketë investime fasadë

Kryetari i PD-së Lulzim Basha ishte në një takim me biznesin sindikatat dhe ekspertët e CDU për të prezantuar programin ekonomik të PD-së me premtimin se do të luftojë korrupsionin dhe do bëjë investime transparente. Basha: “Në qeverinë time nuk do …

Bizneset letër Ramës: Hiqni noterizimin e certifikatave për produktet e importit

Drejtori ekzekutiv “Qendrës së Eksporteve Shqiptare” Alban Zusi dhe shoqata “Industria Shqiptare e Ushqimit”, ka nisur një letër për Kryeministrin Edi Rama ku theksohet se: “Shtimi i kostove të bizneseve për pagesat për përkthim e më pas edhe noterizim, përveç …

Rënie e fortë e euro-s, shkak oferta e lartë dhe kërkesa e dobët

Monedha e përbashkët euro prej disa ditësh po shënon një rënie të fortë të saj duke arritur nivelin më të ulët të saj për 2017 në 135.7 lekë. Faktor ndikues është oferta e lartë në treg për valutë dhe kërkesa …

Guvernatori Sejko në takimin e FMN-së e BB-së në Romë

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë,  Gent Sejko, mori pjesë në Mbledhjen e Konsistuencës të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe të Grupit të Bankës Botërore (BB), e cila u zhvillua në Romë, nën kujdesin e ministrit të Ekonomisë dhe Financave të …

Rriten përsëri çmimet, faktorë ndikues acari i janarit dhe akciza e gazit

Edhe gjatë muajit janar çmimet e mallrave të konsumit kanë vijuar të rritjen dhe faktorë ndikues renditen acari i muajit janar dhe akciza e gazit. Ushqimet janë ato që kanë reflektuar rritje të çmimit në 5.8%, kryesisht tek zarzavatet, frutat, …

DHTI, Shkodra: Problem për sipërmarrjen tarifat e fshehura

Nënkryetari i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë, Arben Shkodra thotë se problemi për sipërmarrjen nuk është taksa prej 15%, por taksat e fshehura që ndonjëherë e kalojnë këtë shifër. I ftuar në emisionin “Ekopolitikë” në Rtv Ora News, Shkodra tha …

Huaja e BERZH, miratohen financimi për Beratin, Gjirokastrën e Sarandën

Opozita ka lëshuar akuza për përqëndrim të projekteve të investimit në turizëm në jug nga qeveria duke harruar veriun. Drejtori ekzekutiv i Fondit Shqiptarë të Zhvillimit Benet Beci prezantoi projektet e kësaj huaje si edhe ato të parashikuara për veriun. …

Rivlerësimi i pasurisë, qeveria vendos: Deri në 31 maj me taksë 2%

Shtyrja e afatit ne 31 maj për rivlerësimin e pasurisë me taksën 2% dhe jo 15% nga Qeveria, sipas Ministrit të Financave Arben Ahmetaj vjen si një domosdoshmëri. Sipas tij Zyra e Regjistrimit përballon një fluks 70-80 aplikime në ditë …

Shqipëria shpalos potencialet turistike në Izrael

Ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, Milva Ekonomi, ndodhet për një vizitë zyrtare në Izrael, ku do të marrë pjesë në Panairin Ndërkombëtar të Turizmit në Tel Aviv që starton sot në orën 10:00. Në panairin më të madh …

Ministrja Ekonomi: Bizneset të mbrojnë pronësinë e tyre industriale

Ministrja e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtisë dhe Sipërmarrjes, znj. Milva Ekonomi, zhvilloi një vizitë në një prej kompanive shqiptare që prodhojnë produkte “Made in Albania”, jo vetëm për tregun vendas, por dhe për eksport. Ministrja u ndal tek kompania Beba …

Tabelat informuese, Ekonomi: Tregojnë produktet turistike të një zone

Nga Elbasani ku inspektoi një prej tableave informuese, Ministrja e Zhvillimit Ekonomik Milva Ekonomi bëri thirrje për promovimin e produkteve turistike. Ajo theksoi se tabelat informuese do të orientojnë më mirë turistët që vizitojnë Shqipërinë. Në të gjithë vendin janë …

Avokadot meksikane, fermerët jo të trembur nga kërcënimet e Trump

Kërcënimet e Donald Trump se ai do të vendosë tarifa mbi eksportet meksikane drejt SHBA-së, apo do të tërhiqet nga marrëveshja NAFTA, nuk i shqetësojnë aspak fermerët meksikanë të avokados. Ky frut është më i konsumuari, sidomos gjatë eventit sportiv …

KQZ bën llogarinë, 733 milion lekë për zgjedhjet e 18 qershorit

733 milion lekë do ti kushtojnë buxhetit të shtetit zgjedhjet parlamentare të 18 qershorit. Komisioni Qëndor i Zgjedhjeve ka hartuar buxhetin, ndërsa ka detajuar zërat që do të financohen, ku peshën kryesore e zënë pagat dhe shpërbilmet, me rreth 285 …

Standard & Poor’s rikonfirmon vlerësimin B+ për Shqipërinë

Agjencia e vlersimit të ekonomive në të gjithë botën “Standard And Poor”, ka rikonfirmuar vlerësimin e kreditit për Shqipërinë në B+. Ministri i Financave Arben Ahmetaj shprehet se ky është një rikonfirmim i besimit tek ekonomia shqiptare. Raporti i S&P …

Interkonjeksioni, “ngërçi” i linjës Shqipëri-Kosovë

Prishtina i ka kërkuar sekretariatit të komunitetit të energjisë, penalizimin e Serbisë për bllokimin e interkonjeksionit Shqipëri-Kosovë. Zëvendësministri i Zhvillimit Ekonomik të Kosovës thotë se institucionet ndërkombëtare të energjisë duhet të marrin masa. Ndërsa për ish drejtorin e KESH Gjergj …

Malaj: Koncensionet, vlerësime pozitive, por edhe pikëpyetje të mëdha

Në një intervistë për “Zërin e Amerikës”, ish ministri i financave Arben Malaj ka komentuar projektin e shpallur së fundmi nga qeveria shqiptare “Një miliard për rindërtimin”. Ai thotë se qeveria duhet t’a strukturojë më mirë projektin. Sipas zotit Malaj …

Bozdo: Dëmi ekonomik i ÇEZ arriti në 3 mld dollarë; Bushati: Ku ishit?!

Kompania ÇEZ i ka shkaktuar shtetit shqiptar një dëm prej 1 mld dollarësh dhe iku. Sot  përmes arbitrazhit, ajo duhet ti paguante shtetit shqiptare dëmin. Ky ishte qëndrimi i ish zv/Ministri Eno Bozdo në dëshminë e tij në Komisionin Hetimor. …

Ekonomi: Proçesi i akreditimit, garanci për konsumatorët

Siguria dhe çertifikimi i produkteve që Shqipëria hedh në tregun vendas dhe të huaj sot është një proçes i domosdoshëm, kur biznesi e kërkon si garanci. Kështu u shpreh Ministrja e Ekonomisë, Milva Ekonomi, ndërsa kërkoi aftësimin e mëtejshmë të …

Programi 1 mld dollarë i rrugëve, Qeveria hedh poshtë akuzat e opozitës

Akuzat e opozitës për programin 1 miliardë euro të ndërtimit të rrugëve me Partneritet Publik Privat janë hedhur poshtë nga qeveria.  Në rubrikën “Para e pasuri” të gazetares Aurora Sulçe, këshilltarja e Kryeministrit për ekonominë, Irena Beqiraj, ka shpjeguar se …

Banka Botërore i jep Shqipërisë 70 mln dollarë, hua për 25 vjet

Banka Botërore jep një tjetër hua për Shqipërinë në shumën 70 mln dollarëve për financimin e kuadrit të politikave për investimet dhe investitorëve, si edhe lehtësimin e proçesit të dhënies së lejeve të ndërtimit, biznesit, thjeshtëzimin e proçedurave të zhdoganimit …