Një planet shkëmbor i quajtur si një "tokë mega" është zbuluar në një sistem të largët yjor. Planeti, i njohur si Kepler-10C, teorikisht  është aq i vjetër saqë është dashur të bëhet një  "gjigant gazi si Jupiter", - por ka mbetur solid si Toka. Ajo është 17 herë më e madhe dhe dy herë më i vjetër sa Toka dhe Zbulimi i saj sugjeron Potencialisht planetet shkëmbore për jetën aty dhe mund të jetë me një mundësi më të madhe sa ç’është menduar deri tani. "Kjo është Godzilla e Tokës, por ndryshe nga filmat me përbindësh, Kepler-10c ka implikime pozitive për jetën," tha Dr Dimitar Sasselov, nga Qendra Harvard-Smithsonian të Astrofizikës. "Gjetja Kepler-10c na tregon që planetet shkëmbore mund  të jenë formuar shumë më herët se sa kemi menduar. Dhe në qoftë se ju mund të bëni shkëmbinj, ju mund të bëni jetën." Sistemi i Kepler-10 yll është rreth 11 miliardë vjet e vjetër, që do të thotë ajo formuar më pak se tre miliard vjet pas Big Bang. Toka është afërsisht 4.5 miliard vjet. Ajo ka të paktën një të afërm, i njohur si Kepler-10b, i cili është një "botë" e nxehtë lavë që lundron yjët e saj në vetëm 20 orë. Vëzhguesit në Italian Galileo National Telescope në ishujt Kanarie zbuluan se planeti është bërë nga shkëmbi - jo nga gazi -pasi vërtetuan  se kishte 17 herë masën e Tokës./mv/oranewsonline/

/Ora News.tv/