Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, tha të martën në një konferencë për shtyp se është optimist dhe pret që deri më 15 shtator ligji për ligjin për Prokurorinë Publike të miratohet me konsensus.

Drejtësia dhe objektet e SPO, tha Zaev, duhet të jenë të siguruara. Në negociatat për ligjin, linjat e kuqe të përcaktuara qartë nuk duhet të kalohen, dhe Plani B nuk është përmendur kurrë si kërcënim.

"Ju e dini që jam optimist për shumë çështje. Shpresoj për një zgjidhje. Nuk është e lehtë. Është e vështirë të gjesh grupe pune. Por objektet duhet të sigurohen. SPO si institucion duhet të ketë një të ardhme, shteti ka investuar para, vendet e huaja - miqtë kanë ndihmuar. Unë besoj se do ta gjejmë zgjidhjen së bashku, në afatin e duhur. Asnjëherë nuk e kemi përmendur Planin B si një kërcënim dhe nuk duam ta përmendim fare. Por, Zoti na ruajt, nëse nuk ka një zgjidhje deri me 16. Të gjithë do të pyesin, politikanët nuk janë pajtuar, çfarë po bëjnë? Do të duhet të gjendet një zgjidhje sepse së pari do të duhet të nënshkruajmë pagën e punonjësve atje. SPO ka mandat deri më 15 shtator. Cila do të jetë zgjidhja? Atëherë ne i shikojmë ligjet aktuale dhe kërkojmë një zgjidhje, "tha Zaev.

Por i menjëhershëm ka qenë reagimi i VMRO-DPMNE-së. Sekretari i Përgjithshëm, Igor Janusev, në një postim në Facebook shprehet se plani B dhe ndërhyrjet e mundshme në ligjin për Këshillin e Prokurorëve Publikë nuk janë më në lojë. "Mos thoni që nuk ju thashë, Plani B ishte një histori e "fëmijëve të vegjël" nga kuazi-avokatë.

"Mos e nënvlerësoni inteligjencën e njerëzve, kjo nuk është VMRO e kohës kur LSDM-ja përcaktoi "vijat jeshile" dhe njerëzit nuk u pyetën.  Koha ka kaluar! Do të jetë Ligji për Prokurorët Publikë - ata do të pranojnë sugjerimet dhe kërkesat e VMRO-DPMNE-së, dhe ne kërkojmë vetëm ligj modern që funksionon në botën e civilizuar ... Ligj që respekton sundimin e ligjit dhe konventave botërore dhe evropiane për mbrojtjen e të drejtave të njeriut - kjo është ajo që kërkon VMRO-DPMNE dhe nuk do të heqë dorë! E thënë thjesht, ata do të duhet të heqin dorë nga promovimi i Katica Janevës, të heqin dorë nga stafi i SPO të grimcuar dhe të vdekur dhe duhet të mbështesin një sistem të pavarur ndjekjeje penale. Nëse ata "mbledhin forcën" për ta pranuar atë, do të ketë një Ligj të ri për PP. Dhe, ndërkohë, unë nuk e përjashtoj një ligj të tillë të ri me të cilin Zaev mburret se ishte ideja e tij. Po, po, me pa paturpësi në një konferencë për shtyp tha se ai e ka mbrojtur këtë që nga fillimi. Tashmë e kemi kuptuar se është një burrë që gënjen dhe i përgjumur, por është më e rëndësishme që shteti të marrë drejtësi. Tani ose Pastaj - Drejtësia do të Vijë, "shkruan Janusev në Facebook.

Vetëm Ministrja e Drejtësisë Renata Deskoska është e rezervuar. "Nyja në dialogun midis qeverisë dhe opozitës për projektligjin e PP ka bërë që qeveria të mendojë për Planin B, në rast se nuk ka gjuhë të përbashkët. Opsioni i dytë gjithashtu duhet të merret në konsideratë, "tha Deskoska.

Plani B mund të nënkuptojë emërimin e Katica Janeva në këtë post, SPO të vazhdojë punën, si dhe disa ndryshime legjislative për Këshillin e Prokurorëve Publikë.


/Ora News.tv/