Stina e verës bashkë me të nxehtin ka larmuar Frontex mbi rrezikun e shtimit të flsukseve migratore. Më shqetësuese situata bëhet për shkak të mungesës së burimeve njerëzore në policë në kufijtë e jashtë të BE por edhe flukset e mëdha të refugjatëve që kalojnë përmes Turqisë.

Drejtori i Frontex, Fabrice Legger, tha për gazetën gjermane Die Welt shtetet anëtare të BE kanë raportuar në letër 115 mijë policë për mbrojtjen e kufijve të jashtëm por në realitet mungojnë 5000.

Kreu i Frontex, megjithatë nuk preferoi të japë emrat e vendeve që nuk i kanë përmbushur angazhimet e tyre.

"Ne kemi vërejtur se shtetet e BE kanë raportuar 115,000 zyrtarë të kufirit në letër. Kjo nuk është e vërtetë. 5,000 rojet kufitare të Europës mungojnë. Kjo më befasoi shumë," shpjegoi Leggeri.

Kriza e refugjatëve në vitin 2015 kishte treguar përgatitjen e dobët të BE-së për rritjen e migracionit të parregullt në Evropë.

Në vitin 2015 dhe 2016, më shumë se një milion azilkërkues erdhën në Bashkimin Evropian.

Numri i kalimeve të paligjshme të regjistruara në kufirin e jashtëm të BE ka rënë ndjeshëm që nga kulmi i krizës së refugjatëve, por situata mbetet kritike.

Në katër muajt e parë të vitit, Frontex numëroi 24,000 hyrje të paligjshme. Kjo ishte 27 për qind më pak se në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Pasi rruga midis Marokut dhe Spanjës u godit vitin e kaluar, shumica e emigrantëve kalojnë përmes Turqisë përmes kufirit tokësor dhe detar. Sipas organizatës së refugjatëve të UNHCR-së, sirianët përbëjnë vetëm rreth 10 për qind të atyre që vijnë. Shumica, 15 për qind, vijnë nga Afganistani.

Nga ana tjetër shumë azilkërkues janë nga vende që konsiderohen të sigurta nga BE. Kjo tregohet edhe nga numri i kërkesave për azil të paraqitura zyrtarisht në Gjermani. Janë rreth 60,000 raste midis janarit dhe prillit, shumë më tepër se sa numri i personave të hyrë nga kufiri i jashtëm i BE.

Frontex vetë do të rritet gradualisht me 1,500 deri në 10,000 roje kufitare deri në vitin 2027.

"Ne jemi në kërkesë si Frontex sepse duhet të kuptojmë se ka shumë pak zyrtarë të kufirit në shtetet e BE," tha Leggeri.

Deri më tani, agjencia tradicionalisht ka qenë e përfshirë në operacionet e kufirit të jashtëm, ku kryhen kontrolle të sigurisë, kontrollohen identitetet dhe emigrantët merren në pyetje rreth trafikantëve.

Në të ardhmen, Frontex do të jetë gjithashtu përgjegjëse për futjen e një sistemi evropian Esta, i cili do të ndjekë hyrjen dhe daljen e shtetasve jashtë BE.

Për më tepër, Shtetet anëtare duhet të ndihmohen në deportimin e azilkërkuesve të refuzuar./Ora News.tv/