UEFA ka publikuar detajet e shpërndarjes së të ardhurave për klubet e Ligës së Kampionëve, UEFA Europa League dhe Superkupën e Europës për sezonin 2019-2020 si dhe pagesat pas çdo faze kualifikuese.

Të ardhurat bruto komerciale nga Liga e Kampionëve 2019/20, UEFA Europa League 2019/20 dhe SuperKupa e 2019 vlerësohet në rreth 3.25 miliardë euro.

Nga shuma e vlerësuar bruto prej 3.25 miliardë euro do të zbriten 295 milion euro për të mbuluar kostot e vlerësuara organizative / administrative në lidhje me garat dhe 7% (227.5 milion euro) do të rezervohen për pagesat e solidaritetit. Nga të ardhurat neto prej 2.73 miliardë euro, 6.5% do të rezervohen për futbollin evropian dhe do të derdhen në arkat e UEFA-s, ndërsa 93.5% do të shpërndahen te klubet pjesëmarrëse.

Në bazë të parashikimit të parashikuar të të ardhurave dhe alokimeve të përcaktuara, shuma e përgjithshme e disponueshme për shpërndarje në klubet pjesëmarrëse në sezonin 2019/20 është 2.55 miliardë euro, nga të cilat 2.04 miliardë euro do të shpërndahen te klubet që konkurrojnë në Ligën e Kampionëve dhe SuperKupë dhe 510 milionë euro do t'u shpërndahen klubeve pjesëmarrëse në UEFA Europa League. Për më tepër, shkruan UEFA, transmeton Rtv Ora kontributet shtesë nga pjesa e klubeve të UEFA Champions League do të bëhen si më poshtë:

• 50 milionë euro për aksionet e UEFA Europa League

• 10 milion euro për të subvencionuar pagesat e solidaritetit për klubet e eliminuara në fazën kualifikuese të Ligës së Kampioneve 2019/20 dhe UEFA Europa League.

Ndani për 12 klube që marrin pjesë në play-off të UEFA Champions League

Gjithsej € 30 milion do t'u paguhen klubeve të përfshira në play-off të UEFA Champions League: klubet që eliminohen secili do të marrin një pagesë fikse prej € 5 milion. Fituesit e play-off nuk do të marrin ndonjë pagesë specifike për këtë raund, por do të marrin pagesa për pjesëmarrje në fazën e grupeve të Ligës së Kampionëve të UEFA-s.

Shpërndarja e të ardhurave për klubet që konkurrojnë në Ligën e Kampionëve (në fazën e grupeve)

Parashikimet (gjithsej 1.95 miliardë euro)

Të ardhurat neto në dispozicion të klubeve pjesëmarrëse do të ndahen në katër shtylla të ndryshme:

• 25% do të ndahen për tarifat fillestare (€ 488m).

• 30% do të ndahen për shumat fikse të performancës (€ 585m).

• 30% do të shpërndahen në bazë të renditjes së koeficientëve dhjetë-vjeçar të performancës (€ 585m).

• 15% do të ndahen në shumat e ndryshueshme (€ 292m).

UEFA Champions League

Çdo klub vendas i kampionatit që nuk kualifikohet për fazën e grupeve të UEFA Champions League apo UEFA Europa League do të marrë € 260,000 për pjesëmarrje në çdo raund kualifikues.

Çdo klub që merr pjesë në raundet kualifikuese që nuk kualifikohen për play-off të UCL do të marrë shumat e mëposhtme në raundin e luajtur:

• raundi paraprak - € 230,000

• raundi i parë kualifikues - € 280,000

• raundi i dytë kualifikues - 380,000 €

• raundi i tretë kualifikues - € 480,000 (vetëm për klubet e eliminuar nga Liga e Kampionëve, pasi klubet e eliminuara kualifikohen drejtpërsëdrejti për fazën e grupeve të UEFA Europa League dhe prandaj përfitojnë nga sistemi i shpërndarjes)

• Asnjë pagesë e solidaritetit nuk do të paguhet në play-off pasi klubet e përfshira do të përfitojnë nga shpërndarja e centralizuar e fazës së UEFA Champions League / UEFA Europa League.

UEFA Europa League

Çdo klub që merr pjesë në raundet kualifikuese do të marrë shumat vijuese në raundin e luajtur:

• raundi paraprak - € 220,000

• raundi i parë kualifikues - € 240,000

• raundi i dytë kualifikues - € 260,000

• raundi i tretë kualifikues - € 280,000

• play-off - € 300,000 (vetëm klubet e eliminuara). Asnjë pagesë solidariteti nuk do të bëhet për fituesit e këtij raundi. Megjithatë, ata do të mbajnë pagesat e marra për raundet paraprake, të para, të dytë dhe të tretë kualifikuese, sipas rastit.

Ndërkohë pjesëmarrja në grupet e Champions deri në finale do të shpërndahet kështu, teksa në total fondi do të jetë deri në  84 milionë euro dhe do të ndahen:

• Faza e grupit (40%) 33.6 milionë euro

• raundi i 1/32 (20%) € 16.8 milionë euro

• raundi i 1/16 (16%) 13.4 milionë euro

• Çerekfinalet (12%) € 10.1 milionë euro

• gjysmëfinalet (8%) € 6.7 milionë euro

• finalja (4%) 3.4 milionë euro

Një shans me të vërtetë i mirë për skuadrat shqiptare, Partizani, Kukësi, Laçi dhe Teuta për të marrë akoma dhe më shumë të ardhura. Gjithsesi, pas takimeve të para, duket se Kukësi e Teuta i kanë dhënë lamtumirën pas humbjes 3-0, teksa Partizani e Laçi barazuan në ndeshjen e parë.

/Ora News.tv/