Turqia i ka bërë thirrje Kinës të mbyllë kampet e saj të paraburgimit pas vdekjes së raportuar të një muzikanti të njohur nga pakica etnike Uighur.

Abdurehim Hejit mendohet të ketë qenë duke vuajtur një dënim tetëvjeçar në rajonin e Xinjiangut, ku thuhet se janë arrestuar një milion ujgurë.

Një deklaratë nga ministria e jashtme e Turqisë tha se ata ishin dukei u nënshtruar "torturës" në "kampet e përqendrimit".

Kina thotë se objektet janë kampet e rikultivimit.

Ujgurët janë një minoritet mysliman që flet gjuhën turke të bazuar në rajonin veriperëndimor të Xinjiang të Kinës, i cili është nën vëzhgim intensiv nga autoritetet kineze.

Në një deklaratë të lëshuar të shtunën, zëdhënësi i ministrisë së jashtme Hami Aksoy tha: "Nuk është më sekret, që më shumë se një milion turq të ujgurëve të ekspozuar ndaj arrestimeve arbitrare i nënshtrohen torturës dhe pastrimit të trurit politik" në burgje, duke shtuar se ata që nuk ishin të arrestuar ishin " nën presion të madh ".

"Ri-vendosja e kampeve të përqendrimit në shekullin 21 dhe politika sistematike e asimilimit e autoriteteve kineze kundër turqve ujgurësh është një siklet i madh për njerëzimin", tha  Aksoy.

Ai gjithashtu tha se raportet e vdekjes së Hejit "e përforcuan më tej reagimin e publikut turk ndaj shkeljeve serioze të të drejtave të njeriut në Xinjiang" dhe i bëri thirrje Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres "të ndërmarrë hapa të efektshëm për t'i dhënë fund tragjedisë njerëzore" atje.

/Ora News.tv/