Kryeministri Justin Trudeau ka tërhequr ambasadorin e Kanadasë në Kinë, John McCallum.

Kjo vjen pas  komenteve të diskutueshme të  McCallum lidhur me një rast ekstradimi që përfshin një ekzekutiv të lartë nga gjigandi kinez i telekomit Huawei.

Trudeau tha në një deklaratë se ai kishte kërkuar nga John McCallum të largohej, por nuk ofroi një arsye.

Paraburgimi i Meng Wanzhou, me kërkesë të SHBA, e zemëroi Kinën dhe  përkeqësoi marrëdhëniet e Kanadasë me Pekinin.

Zonja Meng, zyrtarja kryesore financiare e Huawei, është akuzuar nga SHBA se ka shmangur sanksionet ndaj Iranit. Si ajo, edhe Huawei i mohojnë ato akuza.

Në një deklaratë, Trudeau tha: "Natën e kaluar e kam kërkuar dhe e kam pranuar dorëheqjen e John McCallum si ambasador i Kanadasë në Kinë".

Ai tha se diplomati veteran i kishte shërbyer kanadezëve me nder në shumë poste në kabinet, dhe e falënderoi atë dhe familjen e tij për shërbimin e tyre.

McCallum shkaktoi polemika të martën, kur ai publikisht argumentoi se kërkesa për ekstradimin e SHBA për zonjën Meng ishte me të meta serioze.

Ditën tjetër ai lëshoi një deklaratë duke thënë se ai "gaboi" dhe u pendua se komentet e tij kishin krijuar "konfuzion".

Por të premten ai u citua të thoshte se do të ishte "shumë mirë për Kanadanë" nëse SHBA e tërheq kërkesën.

Rasti i Mengut ka çuar në rritjen e tensioneve diplomatike midis Kanadasë dhe Kinës.

Më parë këtë muaj, një kanadez u dënua me vdekje në Kinë, pasi një gjykatë tha se një mandat burgimi prej 15 vjetësh ishte shumë i butë.

Dy kanadezë të tjerë u arrestuan pas ndalimit të zonjës Meng.

Disa analistë të Kinës besojnë se arrestimet ishin një përgjigje e fshehtë për arrestimin e saj, një kërkesë që zyrtarët kinezë e kanë mohuar.

Ndërkohë, prokurorët e SHBA pritet të paraqesin një kërkesë formale për ekstradimin në Kanada së shpejti.

Ministria e jashtme e Kinës ka bërë thirrje zyrtarëve amerikanë të tërheqin urdhrin e arrestimit dhe të përmbahen nga ecja përpara me kërkesën për ekstradim.

Zonja Meng u lirua me kusht nga një gjykatë kanadeze muajin e kaluar.

/Ora News.tv/