Bosnja dhe Hercegovina, një komb i vogël në Evropën Juglindore u bë e njohur për luftën e përgjakshme në vitet 1990, dhe tani mund të jetë edhe më afër një konflikti të armatosur.

Një raport i ri i lëshuar të premten mbi ndikimin rus në Bosnjë dhe Hercegovinë, zbulohet një infrastrukturë e gjerë ushtarake në këtë vend.

Dokumenti zbuloi se Presidenti rus Vladimir Putin mbështet separatistët etnikë serbë në vend për të penguar Sarajevën në integrimin drejt Perëndimit.  

Ekspertët paralajmëruan se kjo dinamikë mund të fillojë një konflikt në stilin ukrainas në zemër të Evropës.

Ndërtimi ushtarak po zhvillohet në Republika Srpska, një rajon kryesisht autonom në Bosnje dhe Hercegovinë, ku shumica e popullsisë është serbe. 

Policia lokale dhe zyrtarë të tjerë të sigurisë marrin stërvitje ushtarake nga Rusia dhe grumbullojnë pajisje ushtarake, sipas dokumenteve të shqyrtuara nga Newsweek dhe gjithnjë e më shumë duken si një ushtri e mirë-trajnuar dhe e armatosur mirë. Ndërkohë, Moska po mbështet gjithashtu formimin e grupeve paramilitare nacionaliste serbe në Bosnje dhe Hercegovinë.

Përpjekjet ruse mbështeten nga presidenti separatist i Republikës Serbe, Milorad Dodik, i cili ka mbështetur një referendum mbi pavarësinë e rajonit të tij nga pjesa tjetër e Bosnjë dhe Hercegovinës, pavarësisht paralajmërimeve nga bashkësia ndërkombëtare se një votim i tillë do të ishte i paligjshëm.

Dodik e ka quajtur në mënyrë të përsëritur Bosnjën një "shtet dështues", dhe thotë se Bashkimi Evropian nuk është më i rëndësishëm atje dhe ka falënderuar Rusinë si një mik i pakushtëzuar në rajon.

Marrëdhënia e Dodik me Moskën po ushqen tendenca separatiste që përfundimisht mund të shpërthejnë në konflikt, thanë autorët e raportit. Me zgjedhjet e vendosura në Bosnje dhe Hercegovinë për në tetor, disa analistë argumentojnë se ekziston një kërcënim serioz i konfliktit të armatosur.

"Vitet e fundit, Rusia ka zgjeruar me shpejtësi sigurinë dhe veprimtarinë ekonomike në Ballkanin Perëndimor," tha raporti, i cili u botua nga Instituti i Kërkimit të Politikave të Jashtme të SHBA-së. "Në Bosnje, Moska ka dyfishuar mbështetjen e saj për presidentin [Republika Srpska] Milorad Dodik në aspiratat e tij separatiste. Kjo mbështetje, si financiare ashtu edhe politike, përfshin aktorë të tjerë politik në vend."

/Ora News.tv/