Riadi dhe Princi i Kurorës Mohammed bin Salman në veçanti do të miratojnë çdo lloj marrëveshje izraelito-palestineze që më në fund të heqin qafe këtë "pengesë" dhe të bashkohen me Tel Avivin kundër Teheranit, beson një ish-këshilltar i sigurisë i kryeministrit izraelit Benjamin Netanyahu.

Ndërsa zyrtarisht Arabia Saudite dhe Izraeli nuk kanë marrëdhënie diplomatike, më shumë se një dekadë më parë Rijadi zyrtar propozoi një iniciativë e cila do të shihte normalizimin e marrëdhënieve midis kombeve arabe dhe Izraelit.

Ndër kërkesat e saj, Iniciativa Arabe e Paqes, e miratuar nga Lidhja Arabe, i bën thirrje shtetit hebre të tërhiqet nga territoret e okupuara, duke përfshirë Jerusalemin Lindor, dhe të arrijë "një zgjidhje të drejtë për problemin palestinez të refugjatëve".

Pavarësisht se kërkesa është për rivendosjen e kufijve të para vitit 1967, ende nuk ka një pikë referuese kryesore për këtë çështje në diskutimet midis izraelitëve dhe palestinezëve, Arabia Saudite ka të ngjarë të pranojë çdo lloj marrëveshje ndërmjet rivalëve, mendon gjenerali Yaakov Nagel, i cili shërbeu si drejtor i sigurimit kombëtar të kryeministrit Benjamin Netanjahu nga janari 2016 deri në maj 2017.

"Të gjithë e dinë se Iniciativa Arabe e Paqes nuk ka ndonjë kuptim. Ka gjëra brenda që nuk mbajnë ujë”, tha Nagel këtë javë. "Ata [Sauditët] thjesht duhet të thonë se ka një marrëveshje mes Izraelit dhe Palestinës. Arye nuk u intereson të japin një siguri se çfarë do të jetë marrëveshja. "

Por Arabia Saudite do të ballafaqohet me një problem në imazhin e saj veçanërisht në botën myslimane nëse kërkon lidhje të ngushta me Izraelin, prandaj Riadi është gati të miratojë çdo marrëveshje legjitime duke pretenduar që çështja palestineze është zgjidhur dhe është koha për të ecur përpara, beson Nagel.

"Atyre nuk u pëlqejnë palestinezët më shumë se ne ose më pak se ne. Ata duhet të thonë se ka një marrëveshje për të ndërmarrë hapat e tjerë [drejt normalizimit]. Pra, kjo është ende një pengesë”, tha Nagel, duke shtuar se Princi i Kurorës Mohammed bin Salman po e çon vendin në drejtimin e duhur./Ora News.tv/