Zyrtarët rusë të sigurisë kanë arrestuar disa shkencëtarë që punojnë në një strukturë bërthamore të fshehtë ruse pas dyshimeve se kanë përdorur kompjuterat e fuqishëm të tyre për të përfituar monedhën elektronike Bitcoin. Qendra Federale Bërthamore në Sarov, Rusia perëndimore, është një zonë e kufizuar.

Shërbimi i shtypit i qendrës tha: "Ka pasur një përpjekje të pakuptimtë për të përdorur objektet kompjuterike për qëllime private, përfshirë të ashtuquajturat minierat elektronike".

Superkompjuteri nuk duhej të ishte i lidhur me internetin - për të parandaluar ndërhyrjen - dhe sapo shkencëtarët u përpoqën ta bënin këtë, departamenti i sigurisë së qendrës bërthamore u alarmua. Ato u dorëzuan në Shërbimin Federal të Sigurisë (FSB), thotë shërbimi i lajmeve ruse Mash, cituar nga BBC.

"Për sa kohë që ne jemi të vetëdijshëm, një rast penal është nisur kundër tyre", tha shërbimi për shtyp agjencisë së lajmeve Interfax.

Crypto-monedhat si Bitcoin nuk mbështeten në serverat kompjuterikë të centralizuar. Njerëzit që ofrojnë energji për përpunimin e kompjuterave në sistemin e kripto-monedhës, për të mundësuar transaksione që të ndodhin, mund të marrin shpërblime në Bitcoins.

/Ora News.tv/