Ligjet e reja që kërkojnë nga faqet pornografike të verifikojnë moshën e përdoruesve do të bëjnë një shkelje të "pashmangshme" të të dhënave të privatësisë, pohon një grup për mbrojtjen e të dhënave personale.  Grupi i të Drejtave të Hapura thotë se softueri i ri i verifikimit të moshës mbart një "thesar" të informacionit privat.

Legjislacioni i ri rreth verifikimit të moshës në faqet pornografike hyn në fuqi muajin e ardhshëm, Grupi i të Drejtave të Hapura (ORG) ka ngritur shqetësime në lidhje me sigurinë e të dhënave personale të përdoruesve. Rregullorja e re është pjesë e Aktit të Ekonomisë Dixhitale, që ka për qëllim mbrojtjen e të miturve nga ekspozimi ndaj përmbajtjes eksplicite.

"Nëse procesi i verifikimit të moshës vazhdon në mënyrën e vet të tanishme, është një thesar i informacionit privat. Nëse ai hakohet, a munden ndonjëherë qytetarët britanikë t'i besojnë qeverisë përsëri me të dhënat e tyre?", i tha BBC-së Myles Jackman, drejtorja ligjore e ORG. "Çështjet e mëdha këtu janë privatësia dhe siguria."

Ajo vjen vetëm pasi Mindgeek, i cili zotëron faqet duke përfshirë Pornhub, YouPorn dhe RedTube, zbuloi mjetin e vet të verifikimit gjatë fundjavës, i njohur si AgeID. Sipas Huffington Post, AgeID do të jetë një mjet i verifikimit një herë, duke përdorur "metodologjinë e miratuar nga rregullatori" për të konfirmuar moshën e përdoruesit.

Zëdhënësi i AgeID James Clark tha se përdoruesit do të jenë në gjendje të verifikojnë moshën e tyre përmes një sërë mënyrash, duke përfshirë kartën e tyre të kreditit, celularin SMS, pasaportën ose patentën shofer. Ai këmbënguli se softueri lejon që përdoruesit e rritur të "qasen privatisht" në faqet pornografike.

"Ne kemi krijuar një mjet për të vepruar në përputhje me legjislacionin e afërt të Britanisë së Madhe, e cila i mbron fëmijët nga pengesa në të gjithë përmbajtjen e të rriturve dhe u mundëson atyre të moshës së ligjshme të hyjnë në mënyrë të sigurt dhe private në faqet e internetit për të rritur përmes një procesi të njëkohshëm të verifikimit", tha Clark.

Kuptohet që AgeID do të jetë në dispozicion në të gjithë rrjetin e saj dhe për të gjitha faqet e tjera të pornografisë dhe studiot e pavarura në Britani të Madhe që regjistrohen për ta përdorur atë.

ORG theksoi se ende nuk ka njohuri se kush do të mbajë saktësisht të dhënat. Jackman paralajmëroi se nëse keqpërdoret, mund të hackohen duke kontrolluar preferencat seksuale të njerëzve.

/Ora News.tv/