Ka kaluar një dekadë që nga kriza financiare e vitit 2008. Rënia ekonomike i ka ardhur fundit, sipas profesorit të politikës publike të Harvardit, Kenneth Rogoff, që do të thotë një rikthim në drejtim të rritjes së produktivitetit.

"Shpesh, një ekonomie i duhet 8-10 vite për të rimarrë veten. Unë mendoj se jemi në një periudhë rimëkëmbjeje ... Kjo do të thotë se do të marrim mbi mesataren e rritjes së produktivitetit dhe investimeve në rritje për disa vite, ndërsa ekonomia normalizohet", tha ai për gazetën zvicerane të biznesit Finanz und Wirtschaft.

Ka pasur një zhytje të thellë dhe afatgjatë në investimet globale, tha Rogoff, duke shtuar se gjëja më e rëndësishme është se për momentin investimet vazhdojnë të rriten.

Sipas profesorit, në shumicën e vendeve sistemi bankar është "mjaft i shëndoshë" sot, por niveli i rregullimit është shtrënguar aq shumë sa që bankat nuk po japin kredi me lehtësi.

Kjo gjithashtu e bën të vështirë për bizneset e mesme dhe të vogla që të marrin hua.

"Sistemi bankar është i shëndetshëm në kuptimin që është më pak i brishtë se sa ishte në vitin 2007, por është më pak i shëndetshëm në aspektin e aftësisë për të financuar rritjen. Prandaj, ne duhet të përmirësojmë rregullimin e bankave. "

Duke folur për mundësinë e një krize tjetër financiare, Rogoff tha se padyshim ka çështje në Eurozonë, por i vetmi vend, që është vend i një lloji tjetër në këtë cikël dhe që është i rëndësishëm është Kina.

"Kina është ndoshta vendi më i rrezikuar për të pasur një rënie të konsiderueshme në afatin e afërt. Sigurisht që është kandidati kryesor për të qenë në qendër të krizës së madhe financiare ".

Ai vlerësoi punën e madhe të qeverisë kineze, e cila po përpiqet të parandalojë një krizë financiare, por megjithatë, e quajti atë rajonin më të brishtë dhe më të madh në botë në këtë moment. Sipas profesorit, problemi është se ekonomia kineze është ende shumë e paekuilibruar dhe mbështetet shumë në investime dhe eksporte. Përveç kësaj, Kina është shumë e varur nga kreditë, tha ai.

 

"Dhe nëse Kina do të konkurronte në krizën e saj financiare, ndoshta do të krijonte një krizë rritjeje, e cila mund të krijonte një krizë politike ", tha ai.

Rogoff shtoi se nivelet e borxhit të vendeve perëndimore janë gjithashtu shumë të larta, por ato kanë norma interesi të ulëta fenomenale. "Pra, nëse normat reale të interesit qëndrojnë shumë të ulëta, unë nuk mendoj se ka ndonjë dobësi afatshkurtër jashtë Kinës".

/Ora News.tv/