Një zhytës britanik ka kapur imazhe tronditëse të vetes duke notuar përmes një deti mbeturinash plastike në brigjet e vendpushimit turistik indonezian të Balit.

Një video e shkurtër e postuar nga zhytësi Rich Horner në mediat sociale dhe në YouTube tregon ujin të mbushur me qese plastike dhe mbeturina të tjera të pa dekompozuashme.

Xhirimet u ralizuan në një vend të quajtur Manta Point, një stacion pastrimi për rrezet e mëdha në ishullin e Nusa Penidas, rreth 20 km nga ishulli popullor indonezian i pushimeve, atë të Balit.

Në një post të Facebook më 3 mars Horner shkruan se si rrymat e oqeanit kishin dhënë një "dhuratë të bukur" me kandil deti dhe plankton, por midis tyre kishte mbetje të shumta plastike.

"Çanta plastike, shishe plastike, gota plastike, fletë plastike, kova plastike, kaseta plastike, shporta plastike, plastikë, plastikë", thotë ai, "aq shumë plastikë!"

Përmbytja plastike përfundon gjithashtu në plazhet e Balit, duke tmerruar turistët dhe ambientalistët.

Indonezia prodhon çdo ditë rreth 130,000 ton mbetje plastike dhe të ngurta, ku gjysma e të cilave arrijnë vendet e grumbullimit të mbeturinave, sipas Fondacionit Bali, Rivers, Oceans, Lakes dhe Ecology (ROLE).

Pjesa tjetër është djegur ilegalisht ose hedhur në lumenjtë dhe oqeanet e Indonezisë.

Me planifikimin e dobët të qeverisë dhe nivelet e ulëta të vetëdijes për mbeturinat dhe riciklimin, Indonezia tani është ndotësi plastik i dytë më i madh në botë pas Kinës.

Disa javë më parë, mijëra njerëz në të gjithë Balin morën pjesë në një pastrim masiv, në përpjekje për të shpenguar plazhet, lumenjtë dhe xhunglat nga mbeturinat dhe për të rritur ndërgjegjësimin për ndikimet e dëmshme të plehrave.

/Ora News.tv/