Arabia Saudite ka njoftuar se do të fusë në treg kinematë tregtare.

Ministria e kulturës dhe informacionit deklaroi se do të fillojë lëshimin e licencave menjëherë dhe se kinematë e para pritet të hapen në mars 2018.

Kjo masë është pjesë e programit të reformës sociale dhe ekonomike të ‘Vonës 2030’ të Princit të Kurorës Mohammed bin Salman.

Mbretëria konservatore muslimane kishte kinema në vitet 1970, por klerikët i bindën autoritetet t'i mbyllnin ato.

Familja mbretërore e Arabisë Saudite dhe feja i përmbahen një forme të ashpër të Islamit Suni të njohur si ‘vehabizëm’ dhe kodet islame të sjelljes dhe veshjes zbatohen rreptësisht.

Deklarata e lëshuar nga ministria e kulturës të hënën tha se vendimi për licencimin e kinemave ishte qendror për programin e qeverisë për të inkurajuar një kulturë të hapur dhe të pasur të vendit për sauditët.

"Kjo shënon një moment në zhvillimin e ekonomisë kulturore në Mbretëri", tha ministri i Kulturës Awwad Alawwad.

"Hapja e kinemave do të shërbejë si një katalizator për rritjen ekonomike dhe diversifikimin, duke zhvilluar një sektor më të gjerë kulturor. Ne do të krijojmë mundësi të reja punësimi dhe trajnimi, si dhe do të pasurojmë opsionet argëtuese të mbretërisë".

Ministria tha se ky vendim do të zgjerojë tregun e punës prej më shumë se 32 milionë njerëz të punësuaR dhe parashikon më shumë se 300 kinema me 2.000 ekrane deri në vitin 2030.

Vizioni 2030, i zbuluar nga princi i kurorës vitin e kaluar, synon të rrisë shpenzimet e familjeve në aktivitetet kulturore dhe argëtuese në mbretërinë e varur nga nafta prej 2.9% në 6% deri në vitin 2030.

Autoritetet saudite gjithashtu filluan sponsorizimin e koncerteve këtë vit.

Këngëtarja e hip hop Nelly dhe Cheb Khaled do të interpretojnë të enjten në qytetin e Detit të Kuq të Jeddah, edhe pse eventi është i lejuar vetëm për meshkujt.

Në shtator, mbreti Salman njoftoi se gratë në Arabinë Saudite do të lejohen të udhëtojnë për herë të parë nga qershori 2018, një veprim tjetër që klerikët e kundërshtojnë.

Dhe në një konferencë ekonomike ku morën pjesë investitorë të huaj muajin e kaluar, Princi Mohammed deklaroi se Arabia Saudite do të ishte një vend i Islamit të moderuar, i hapur për të gjitha fetë, traditat dhe njerëzit.

“Shtatëdhjetë përqind e popullsisë saudite janë nën moshën 30 vjeç dhe duan një jetë në të cilën feja jonë të përkthehet në tolerancë, në traditat tona të mirësisë”, tha ai.

/Ora News.tv/