Një universitet kolumbian është përballur me një reagim të ashpër, pasi këshilloi nxënëset që të mos veshin mini-funde për të shmangur "shokët e klasës dhe mësuesit".

Duke përmendur këshilla seksiste, studentët ngritën një fushatë për të inkurajuar të gjithë, mashkull dhe femër, të mbanin funde të shkurtra në kampus të enjten.

Universiteti Papnor Bolivarian i Medellinit, i njohur si UPB, kishte postuar këshilla në faqen e saj të internetit.

Pas protestës, universiteti tha se këshilla ishte menduar vetëm si sugjerim i përgjithshëm.

"UPB respekton të drejtën për të shprehur personalitetin dhe kurrë nuk ka imponuar një kod veshje për studentët",u tha në deklaratë , duke shtuar se artikulli kishte për qëllim kryesisht studentët e rinj.

Postimi origjinal, i cili u fshi u shfaq nën titullin, "Si duhet të vishesh në universitet?".

Disa nga këshillat u paraqitën si unisex, por kishte shumë këshilla drejtuar grave.

Vishuni me maturi, thoshte këshilla. "Nuk ka asgjë më të papërshtatshme se sa vëmendja e shokëve të klasës apo profesorëve. Për këtë arsye ne ju sugjerojmë që të mos vishn funde të shkurtra ose rroba të shtrënguara".

Ai u postua më 30 janar dhe u përhap përmes llogarive të mediave sociale të studentëve, duke bërë që të bëhet një fushatë online nën hashtag #UPBEnFalda (që do të thotë UPB në minifund).

Të enjten, studentët ndanë fotografitë e tyre dhe shokëve të klasës në pantallona të shkurtra dhe funde në universitet.

Studentja Helena Múnera shkroi: "Ata që mendojnë se po luftojmë për të drejtën tonë për të veshur fundet e shkurtra janë shumë të gabuara. Ajo që po kërkojmë është mesazhi që inkurajon mosrespektimin e grave".

Gjithashtu u bashkua edhe këshilltarja e qytetit Daniela Maturana: "Nëse një grua ka veshur pantallona të gjera apo pantallona të shkurtra apo çfarëdo që ajo dëshiron të veshë, kjo NUK është një dritë e gjelbër për thirrjet e ngacmimeve".

Studentja e shkencave politike Mariana Duque Díez ishte ndër ata që veshen minifund në mënyrë të qëllimshme të enjten - megjithëse ajo tha se ajo shpesh e bën dhe kështu bën të paktën edhe një nga mësueset e saj.

"Gjëja zhgënjyese është që shumica e studentëve dhe mësuesve nuk ndihen të përfaqësuar nga këto pozita institucionale të modës së vjetër", tha ajo për BBC. "Ne ndjehemi shumë më shumë."

/Ora News.tv/