Miliarda viruse bien nga qielli çdo ditë, sipas hulumtimeve të reja që mund të shpjegojnë pse viruse gjenetikisht identike gjenden shpesh në mjedise shumë të ndryshme në mbarë botën.

Një ekip hulumtuesish ndërkombëtarë regjistruan numrin e viruseve që përfshijnë çdo ditë sipërfaqen e Tokës në troposferë të lirë - shtresa më e ulët e atmosferës, në të cilën ndodh gati i gjithë moti.

Studimi, i botuar në International Society for Microbial Ecology Journal, përshkruan zbulimin e qindra miliona viruseve dhe baktereve që bien nga qielli në baza ditore.

"Çdo ditë, më shumë se 800 milionë viruse janë depozituar për metër katror mbi shtresën kufitare planetare - kjo është 25 viruse për çdo person në Kanada", tha bashkëautorja e studimit dhe kolegisti i Universitetit të Columbia Curtis Suttle në një deklaratë.

Bakteret dhe viruset përfshihen në atmosferë në grimca të vogla nga pluhuri dhe pluhuri i detit. Patogjenët mund të mbartin mijëra kilometra lart, para se të rikthehen në sipërfaqen e Tokës. Fenomeni ndihmon në shpjegimin se si virusi i njëjtë përfundon në mjedise të ndryshme.

"Bakteret dhe viruset zakonisht depozitohen në Tokë nëpërmjet ngjarjeve të shiut dhe ndërhyrjeve në Saharan të pluhurit. Megjithatë, shiu ishte më pak efikas duke hequr viruset nga atmosfera ", tha studiuesi dhe mikrobiologu Isabel Reche nga Universiteti i Granadës.

Shkencëtarët thonë se ndërsa depozitat e baktereve dhe viruseve nga atmosfera mund të kenë efekte mbi strukturën dhe funksionimin e ekosistemeve pranuese, nuk është domosdoshmërisht një lajm i tmerrshëm, pasi depozitat mund të ndihmojnë ekosistemet të përshtaten më shpejt me ndryshimet në mjedis.

/Ora News.tv/