Një burrë ka pranuar në gjykatë se ka vjedhur më shumë se 100 milionë dollarë nga  gjigandët e teknologjisë Google dhe Facebook.

Evaldas Rimasauskas, nga Lituania kishte shpikur një skemë mashtrimi me anë të së cilës falsifikonte fatura për blerjet që kompanitë nuk i kishin bërë kurrë.

Skema e mashtrimit ishte vënë në funksion për dy vite, 2013- 2015 dhe gjatë kësaj kohe ai kishte arritur të vidhte deri në 122 milionë dollarë.

Kompanitë paguan faturat, pasi në dukje nuk po kontrollonin nëse faturat korrespondonin me të dhënat e tyre.

50-vjeçari pranoi në gjykatë vjedhjet dhe rrezikon dënimin deri në 30 vjet burg.

Skema e mashtrimit- 

Prokurorët thanë që z.Rimasauskas arriti këtë skemë duke krijuar një kompani që nuk ekzistonte dhe duke hapur një llogari bankare në Latvia.

Thuhet që ai e ka rregjistruar kompaninë nën emrin e Quanta Computer Inc. me bazë në Tajvan që më parë kishte bërë biznes me gjigandët e teknologjisë kaliforniane.

Paratë e vjedhura, 99 milionë dollarë nga Facebook dhe 23 milionë dollarë nga Google u shpërndanë në llogaritë bankare anembanë botës, duke përfshirë Letoninë, Qipron, Sllovakinë, Lituaninë, Hungarinë dhe Hong Kong.

Ekstradimi- 

Z. Rimasauskas u ekstradua nga Lituania në SHBA në 2017 dhe sipas dosjes gjyqësore ka pranuar 49.7 milionë dollarë që i ka marrë vetë personalisht nga skema.  

Paratë e mbetura rreth 75 milionë dollarë nuk dihet ende se ku janë.  


/Ora News.tv/