Zrinka Znidarcic ka një libër- foto të ri për djalin e saj dyvjeçar, Patrik. Dhe ajo vështirë se mund ta përmbajë gëzimin e saj.

"Reagimi i tij ishte kënaqësi e plotë", thotë ajo. "Ai vetëm e mori atë dhe menjëherë tha: kjo është e njohur."

Libri në fjalë quhet 'My Rainbow Family'. Në shikim të parë duket si shumë publikime të tjera për fëmijët e moshës parashkollore, në ilustrime me ngjyra të plota dhe me dritë mbi tekstin.

Por shpejt bëhet e qartë se diçka ndryshe po ndodh këtu. Për fillestarët, ajo mund të lexohet nga para  ose mbrapa, pasi ka dy histori të ndryshme që takohen në mes.

Dhe pastaj ka personazhet. Një vajzë e vogël me dy baballarë. Dhe një djalë i vogël me dy nëna.

Është hera e parë që libri i fëmijëve në Kroaci përshkruan familje me prindër të të njëjtit seks. Dhe për njerëzit si Zrinka, e cila ka qenë në marrëdhënie homoseksuale që nga viti 2014, është një reflektim i mirëpritur i jetës në familjen e saj.

"Jemi shumë të lumtur", thotë ajo. "Patrik zgjedh librat e tij për një histori para gjumit, pasi ai e mori këtë, është gjithmonë në të preferuarit e tij.Nuk nuk i shpjeguam asgjë për këtë, ai vetëm e mori atë.Dhe thotë: 'Dua të lexoj librin për mua, për familjen time "."

'My Rainbow Family' mund të jetë një burim gëzimi për Zrinka dhe familjen e saj. Por kjo është një sfidë e drejtpërdrejtë për organizatat konservatore të mbështetura nga Kisha Katolike. Pesë vjet më parë, ata detyruan një referendum që bllokoi planet e qeverisë së atëhershme për të legalizuar martesën e të njëjtit seks.

Një organizatë, 'Vigilare', thotë se misioni i saj është të "nxisë identitetin origjinal (natyror) të martesës ... mes një burri dhe një gruaje në të cilën ngjizen fëmijët".

Ajo e quajti 'My Rainbow Family' "propagandë homoseksuale" dhe i kërkoi ministrit të arsimit që ta ndalonte atë në shkolla. Vigilare nuk iu përgjigj kërkesave të përsëritura për një intervistë.

Senada Selo-Sabiç nga Instituti për Zhvillim dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare i Zagrebit thotë se ka pasur një ringjallje në forcat konservatore që kur Kroacia u bashkua me Bashkimin Evropian, pesë vjet më parë.

"Kroacia bëri një gabim gjatë procesit të pranimit në BE - ne heshtëm dhe i margjinalizuam të gjithë ata që nuk pajtoheshin me këtë veprim. Partitë politike krijuan këtë imazh të Kroacisë që ishte shumë liberale, progresive dhe barazuese, por në të vërtetë ajo ishte vetëm njëra anë e tregimit ".

Senada Selo-Sabic thotë se është një kohë shqetësuese.

"Shpresoj se ajo që ne tani e shohim si një përmbysje e konservatorizmit është thjesht një reagim ndaj periudhës së heshtjes që iu nënshtruan dhe se kjo do të vdesë në të ardhmen, përndryshe ne jemi të dënuar me të vërtetë".

Por botuesi i 'My Rainbow Family' preferon të jetë optimist. Daniel Martinoviç, një nga bashkë-themeluesit e 'Croatia's Rainbow Families', përkrah grupin për prindërit e të njëjtit seks, thotë se përgjigjet pozitive ndaj librit nuk janë kufizuar vetëm në grupet e pakicave.

Ndoshta kjo na jep shpresë për një ndryshim

Daniel Martinoviç - "Kur e bëmë librin, kemi shtypur vetëm 500 kopje, sepse menduam se do të ishte më së shumti për ne, për miqtë dhe për përkrahësit tanë. Ne me të vërtetë do të donim një kopje të fotografive, në mënyrë që t'u tregojmë fëmijëve tanë dhe të diskutojmë temat e barazisë, tolerancës dhe diversitetit".

"Ndoshta kjo na jep shpresë për një ndryshim se ne do të shkojmë drejt një shoqërie më tolerante".

Reagimi i ministrit të arsimit i kushton rëndësi sugjerimit të z. Martinoviç se, ndërsa grupet katolike "familjare" mund të jenë të zhurmshme, ato përfaqësojnë më pak kroatë se "shumica e heshtur" për të cilët ata pohojnë të flasin.

Blazenka Divjak injoroi një letër të hapur nga Vigilare dhe tha se prindërit kishin të drejtë të vendosnin nëse fëmijët e tyre duhet të lexojnë 'My Rainbow Family'.

/Ora News.tv/