Bandat e krimit të organizuar po veprojnë në një rrjet të salloneve të thonjve vietnamez që mbulojnë të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, njofton policia.

Ata po përdorin dyqanet për të pastruar paratë nga fermat e kanabisit dhe prostitucionin, dhe po lëvizin skllevërit e fëmijëve midis filialeve për të shmangur zbulimin.

Sallonet e thonjve janë gjithashtu të lidhura me imigracionin e paligjshëm, thotë Agjencia Kombëtare e Krimit. Aktualisht po kryen 500 hetime për skllavërinë moderne.

Shtetasit vietnamezë janë grupi i dytë më i madh i huaj i regjistruar si viktima të mundshme, pas shqiptarëve, shkruan britanikja  Daily Mail.

Policia paralajmëron se shumë të ardhur të rinj vietnamezë po punojnë orë të gjata me pagesë të vogël ose pa pagesë.

Dhe frikësohet se dhjetëra fëmijë që mungojnë nga kujdesi i këshillit kanë rënë përsëri në duart e gangsterëve pasi u shpëtuan nga skllavëria.

Sallonet e thonjve, të cilat janë shtuar në Britani vitet e fundit, u lejojnë bandave të fshehin viktimat në sytë e tyre, thonë detektivët.

Adam Thompson, nga njësia e trafikimit njerëzor, tha: "Sallonet e thonjve janë një nga zonat më të përhapura ku shohim viktima vietnameze, zakonisht meshkuj mjaft të rinj, rreth 18 ose 19 vjeç.

'Bandat në thelb i rekrutojnë ata nga Vietnami. Aty u thuhet: 'Ejani në Britani të Madhe, ju do të keni një punë vërtet të mirë, do të paguheni me shumë para që ju mund t'i dërgoni familjes tuaj'. Ata pastaj zakonisht do të përdorin shërbimet e një bande të organizuar të imigracionit ... përmes Kinës, pastaj Rusisë dhe në Evropë dhe më pas në Mbretërinë e Bashkuar - zakonisht klandestinë në anën e pasme të një kamioni.

"Pastaj ata do të lidhen me bandat në Britani të Madhe, të cilët do t'i vënë ata të punojnë në një rrjet të salloneve të thonjve".

Në Vietnam, biznesi i akademisë së thonjve po lulëzon, me studentë të etur për të shkuar jashtë vendit.

Nuk dihet se sa sallone vietnameze janë në Britani të Madhe, por më shumë sallone bukurie dhe ushqimesh u hapën në rrugët britanike në 2016 sesa çdo lloj tjetër biznesi.

Në Derby, ekzistojnë pesë sallone të ndryshme të thonjve brenda më pak se 152 metra, të gjitha punësojnë punëtorë të rinj vietnamezë dhe ofrojnë pagesanga vetëm 10 paund, shtatë ditë në javë.

Pagesa është vetëm në para të gatshme dhe ka pak ndërveprim mes klientëve dhe stafit.

Në vitin 2017, 5,145 njerëz gjithsej u regjistruan në Mekanizmin Kombëtar të Referimit si viktima të mundshme të skllavërisë - 739 ishin vietnamezë, grupi i tretë më i lartë pas shqiptarëve dhe britanikëve.

Shtetasit vietnamezë përbënin numrin më të madh të viktimave të shfrytëzimit të punës dhe ishin referuar 362 fëmijë vietnamezë, nga 277 në vitin 2016.

Shifrat e lëshuara vitin e kaluar treguan se më shumë se 152 fëmijë vietnamezë në kujdesin e këshillit ishin zhdukur që nga viti 2015. 

/Ora News.tv/