Malta ka thyer ligjin e BE duke lejuar gjuetinë dhe kurthe të disa llojeve për trishtilin, ka vendosur gjykata Evropiane.

Ishulli mesdhetar do të përballet me gjoba potencialisht substanciale nëse nuk merr masa për të ulur gjuetinë ndaj zogut. Malta paraqiti një plan në vitin 2014.

Rreth 110,000 trishtila janë kapur nga gjuetarët që nga ajo kohë, së bashku me shumë zogj të tjerë të egër.

Catherine Bearder, eurodeputeti liberal demokrat, e përshëndeti vendimin si "një gjykim të mirëpritur që konfirmon atë që ne kemi njohur për një kohë të gjatë. Masakra e këtyre zogjve të mrekullueshëm është e paligjshme dhe e paqëndrueshme. BE duhet të ndërhyjë dhe të ndërmarrë veprime për të ndaluar vrasjen pa vonesë. "

Kërcimi i zogjve dikur ishte i zakonshëm në të gjithë Evropën, por praktika është kthyer në mënyrë progresive nga Direktiva e BE-së për zogjtë, e cila synon të ruajë speciet e shpendëve dhe të parandalojë zhdukjen e tyre.

Në Maltë, përdorimi i vazhdueshëm i rrjetave për të kapur zogjtë, ka çuar thuajse në mungesën e shumë llojeve të shpendëve shtegtarë.

/Ora News.tv/