Ekzekutivët e Ex-Silicon Valley, të cilët ndihmuan në themelimin e Google dhe Facebook me teknologjitë e reja, po bashkohen me forcat që do sfidojnë efektin eroziv në shoqëri dhe të krijojnë një zgjim kulturor.

Qendra për Teknologjinë Humane, e bashkë-themeluar nga Tristan Harris, një ish dizajner në Google po punon për të sjellë të vërtetën rreth fushatës teknologjike në fushatën kundër rrjeteve sociale

Në përkrahësit e fushatës përfshihet edhe Sandy Parakilas, një ish-menaxher i operacioneve në Facebook; Lynn Fox, një ish-ekzekutiv i Apple dhe Google i komunikimit; Dave Morin, një ish-ekzekutiv i Facebook; Justin Rosenstein, i cili krijoi butonin Like të Facebook dhe Roger McNamee, një investitor i hershëm në Facebook.

Grupi pohon se "shoqëria jonë po rrëmbehet nga teknologjia" dhe gjigandët e teknologjisë po përfitojnë nga problemi. "Ne nuk mund të presim që kompanitë për tërheqjen e vëmendjes, si YouTube, Facebook, Snapchat ose Tëitter të ndryshojnë, sepse është kundër modelit të tyre të biznesit", thonë fushatistët, duke vënë në dukje se vëmendja e tyre është masivisht fitimprurëse.

"Këto nuk janë produkte neutrale. Ata janë pjesë e një sistemi të dizajnuar për të na varur ", thanë ata.

Grupi, i cili pret që anëtarësimi i tij të rritet, po paraqet një 'libër të dëmeve' që synon inxhinierët e shqetësuar për atë që atyre u kërkohet të ndërtojnë. Do të publikojë të dhëna për efektet shëndetësore të teknologjive të ndryshme dhe mënyrat për të bërë produkte që janë më të mira për njerëzimin.

/Ora News.tv/