Një pjesë e madhe e jona janë të sigurtë se i bëjnë gjërat sic duhet, por në fakt nuk është ashtu.

Ne përdorim një tharëse ajri për të tharë duart tona, ne vendosim enët në lavaman dhe nuk mund të kalojmë një ditë në punë pa të paktën një filxhan kafe. Por e vërteta është se tharëset përhapin infeksione, një lavaman i lagësht është më i rrezikshëm se një vend tualet dhe një filxhan i pastër nuk do t'ju shpëtojë nga mikrobet në një makinë kafeje.

Po ju zbulojmë 10 fakte të vërtetuara shkencërisht për dëmin e disa zakoneve të përditshme që do mbrojnë shëndetin tuaj.

Enët në lavaman


Një lavaman i mbushur me enë të palara mbledh të gjitha bakteret pasi gjenden lloje të ndryshme të ushqimeve të mbutura. Sugjerohet që pas larjes së enëve të bëhet menjëherë një larje e lavamanit.

Larja e duarve me ujë të ngrohtë


Disa studiues thonë se temperatura e ujit nuk ndikon në vrasjen e baktereve. Koha që shpenzoni për të larë duart është e rëndësishme. Me 5 sekonda ju nuk keni pastruar asgjë, ndërsa nëse shpenzoni 30 sekonda me duart nën ujë, atëherë i keni vrarë bakteret. Shpesh herë, uji i ngrohtë mund të shkatërrojë disa funksione mbrojtëse të lëkurës.

Palestër me grim


Ndonjëherë ne vrapojmë nga zyra për në palestër dhe mendojmë se po të shpenzojmë kohë për të fshirë grimin është dicka e parëndësishme derisa përfundojmë në dush pas stërvitjes. Gjithsesi, kjo nuk është gjëja e duhur pasi gjatë stërvitjes, trupi ynë ka nevojë që të ajroset dhe të pastrohet. Nëse përdorni grim do të mbyllni poret, gjë që mund të shkaktojë probleme për lëkurën.

Përdorimi i një tharëse ajri


Fakti që ne nuk prekim tharësen me duar është iluzion i pastërtisë. Në të vërtetë, tharëset elektronike janë tepër johigjenike pasi mbledhin baktere dhe i shpërndajnë nëpërmjet ajrit në trupin dhe lëkurën tonë. Letrat janë më të sugjerueshme dhe të pastra për të tharë duart.

Përdorimi i një cante për ushqime më shumë se një herë


Një cantë, e përdorur më shumë se një herë ka mikrobe 99.9% të rasteve. Nëse blini mish të papërpunuar dhe e fusni në qese(edhe nëse është mbyllur), bakteret do përhapen tek produktet e tjera, vecanërisht tek frutat e perimet që ndodhen në cantë. Zgjidhja është përdorimi i ndërrimit ose një cante që lahet cdo herë.

Ndarja e perimeve dhe mishit në një tavolinë

Charles Gerba, një mikrobiologjist ka deklaruar se tavolina e prerjes ka 200 herë më shumë baktere se një ulëse tualeti, prandaj nuk është e sugjerueshme që të pritet sallata pasi sjell papastërti. Pas prerjes së mishit të papërpunuar, një tavolinë ndotet me ato baktere prandaj sugjerohet që të mos përdoret për perime pasi mund të shkaktojë helmim. Zgjidhja është që të përdorin 2 tavolina ose të zgjedhin që të jenë prej qelqi dhe të lahen pas cdo përdorimi.

Përdorimi i një makinerie kafeine


Një makineri për kafe është mjedis i përshtatshëm për lloje të ndryshme të baktereve. Ka më shumë mikrobe në një makinë për kafe sesa dushi në banjën tuaj. Për të mbrojtur shëndetin tuaj, lani sa më shpesh të jetë e mundur makinërinë duke përdorur ujë të nxehtë dhe spaun.

Mbajtja e celularit në portofol


Duket se canta ose portofoli është vend i duhur dhe i pastër për të mbrojtur celularin tuaj nga ambienti i pisët, por nuk është e vërtetë. Është më mirë të mbani celularin në xhep pasi është më pak i ndotur. Gjithashtu këshillohet që ta pastroni celulari me letër të lagur cdo ditë.

Pastrimi i rrobave të dimrit në vjeshtë


Nëse vendosni që të lini dorashkat dhe shallin në koshin e rrobave të palara, bëni gjënë më të gabuar pasi specialistët rekomandojnë që larja e tyre të bëhet cdo 1-2 javë. Këto kanë kontakt me gojën dhe hundën tonë shumë shpesh prandaj mund të ndikojnë në sistemin tonë imunitar.

Shkrirja e ushqimit të ngrirë në temperaturë ambienti


Ne mendojmë rrallë herë për mënyrën se si temperatura e ambientit tonë dhe shpejtësia e shkrirjes ndikojnë në cilësinë e ushqimit. Lënia e mishit dhe peshkut në një tas që të shkrihet në tavolinë është tepër e dëmshme.

 

/Ora News.tv/