Çështja e asaj që ndodhi para të ashtuquajturit 'Big Bengut' ka humbur në mendje fizikanëve për dekada, por një nga emrat më të mëdhenj të disiplinës, Stephen Hawking, ka ofruar një shpjegim të thjeshtë.

"Asgjë nuk ishte para Big, Big Bang", thotë Hawking në bisedë me Neil deGrasse Tyson në programin Star Talk të National Geographic. Fizikano i njohur citoi teorinë e përgjithshme të relativitetit të Ajnshajn, e cila përcakton se hapësira dhe koha së bashku formojnë një kohë hapësirë në vazhdimësi,  e cila nuk është e sheshtë, por në vend të kësaj është lakuar nga materia dhe energjia në të.

Duke propozuar si një alternativë 'qasjen euklidiane', një fushë gjeometrike që merret me plane dhe dimensione, modeli i Hawking-it thotë se historia e universit është një sipërfaqe e lakuar katër-dimensionale si sipërfaqja e Tokës - por me dy përmasa të tjera.

"Mund të shohim kohën imagjinare dhe reale duke filluar nga Poli i Jugut, e cila është një pikë e qetë e kohës së hapësirës ku mbajnë ligjet normale të fizikës. Nuk kishte asgjë në Polin e Jugut kështu që nuk kishte asgjë përreth përpara goditjes së madhe", shpjegoi Hawking.

/Ora News.tv/