Një konflikt i armatosur midis Iranit dhe Arabisë Saudite do të kishte ndikimin më të madh në tregjet e naftës dhe ekonominë globale. Ekspertët tregojnë se çfarë do të thotë luftë midis dy vendeve më të fuqishme të Lindjes së Mesme për naftën e pa përpunuar. Nëse ndodh një konflikt, çmimet e naftës mund të rriten me 500 për qind.

"Çmimet e energjisë do të varen seriozisht nga ashpërsia e konfliktit. Le të kujtojmë Kurdistanin irakian i panjohur, i cili në një gjendje lufte të vazhdueshme eksportoi rreth 550,000 fuçi në ditë përmes Turqisë. Në lidhje me një konflikt të mundshëm midis Riadit dhe Teheranit, do të ketë rritje paniku në çmimin e naftës në  150 - 200 dollarë në ditën e parë të konfliktit ... Nëse sauditët dhe iranianët sulmojnë objektet e naftës njëri-tjetrit, çmimet e papërpunuara mund të ngrihen në 300 $ ", tha për RT, Mikhail Mashchenko Rrjeti eToro për investitorët.

Ivan Karyakin, një analist i investimeve në Global FX, thekson se zona e konfliktit të mundshëm pompon një të tretën e naftës globale. Arabia Saudite, Iraku, Irani, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kuvajti, Oman dhe Katari së bashku prodhojnë rreth 28 milionë fuçi në ditë, që është pak më pak se 30 për qind e prodhimit global; çmimet do të shkojnë menjëherë në 150-180 $ për fuçi, tha ai.

"Pastaj gjithçka do të varet nga kohëzgjatja e konfliktit. Tregu botëror do të mbijetojë dy apo tre ditë të konfliktit. Nëse konflikti zgjat një javë, atëherë çmimet do të rriten në 200 dollarë ose më shumë dhe kjo do të ketë pasoja afatgjata, pasi rezervat do të ulen”, tha Karyakin.

Analisti këmbëngul se një luftë midis Riadit dhe Teheranit nuk ka gjasa, pasi nuk është në interes të Rusisë dhe Kinës. "Rusia është një partner i shumë vendeve në konflikt në Lindjen e Mesme. Importuesi më i madh i naftës Kina, që mban rreziqet më të mëdha në rast të rritjes së çmimeve të naftës, do të përdorë të gjithë ndikimin e saj në Iran dhe SHBA për të parandaluar një konflikt", tha ai.

Një luftë në Lindjen e Mesme do të jetë shumë e padobishme për importuesit, sipas Ivan Kapustiansky, analist Forex Optimum. "Në rast lufte, tregjet mund të humbasin rreth 20 për qind të ofertës botërore. Para së gjithash, natyrisht, importuesit më të mëdhenj do të preken. Këto përfshijnë SHBA, Kinë, Japoni, si dhe eurozonën, në fakt, lokomotivat kryesore të ekonomisë botërore ", tha ai./Ora News.tv/