Kryeministri i "hidhëruar" i Kanadasë po acaron nervat e njerëzve. "Çfarë tjetër bën ai përveç të kërkojë falje për gjërat që kanë ndodhur vite dhe vite më parë?", pyeti deputeti konservator Marilyn Gladu këtë javë.

Lajmi që shkaktoi vërejtjen e Gladu ishte deklarata e Trudeau të martën se ai do të kërkonte falje zyrtare për refuzimin e Kanadasë për të lejuar që "MS Saint Louis" të ankorohej në Halifax në vitin 1939. "MS Saint Louis" ishte anije oqeanike gjermane me 907 burra, gra dhe fëmijë hebrenj në bord që largoheshin nga Gjermania. Ata ishin kthyer nga Kuba dhe Shtetet e Bashkuara.

Një zyrtar i emigracionit i periudhës vuri në dukje, se kur kur çifutët erdhën të hynin në Kanada, atyre ju tha "vetëm një është shumë".

Anija u kthye në Evropë, ku 254 pasagjerë të anijes vdiqën në kampet e përqendrimit.

Trudeau ndiqet vazhdimisht keq për historinë kanadeze. Ai ose ministrat e tij më parë kanë kërkuar falje për shkollat rezidenciale të Kanadasë, zhvendosjen e komuniteteve Inuit, zhvendosjen e "Sayisi Dene" në Manitoba, dëbimin sistematik të punëtorëve LGBTQ2 nga shërbimi publik, varjen e gjashtë shefave Tsilhqot, duke larguar qindra pasagjerë të Sikhut në Komagata Maru.

"Kanadaja duket se është 'kryeqyteti i apologjisë së botës' tani", tha Rhoda Howard-Hassmann, profesor i shkencave politike nga Universiteti Wilfrid Laurier. Ajo tha se nëse Trudeau bën shumë keqardhje, njerëzit mund ta quajnë atë budallallëk.

Tanimë në Kanada, fjala "Më vjen keq" është bërë himni i dytë kombëtar dhe njerëzit pyesin nëse fjala po humbet kuptimin e saj.

Por apologjitë e Kanadasë për sjelljen e saj të turpshme në të kaluarën do të ishin më bindëse nëse kjo sjellje do të kishte përfunduar me të vërtetë. Trudeau është e angazhuar për tubacionin "Kinder Morgan", pavarësisht kundërshtimit nga banorët vendas, tokat e të cilave do të zihen. Ndërkohë, përfaqësuesit e Trudeau janë aktualisht në Lagos (Nigeri), duke biseduar fshehtas me zyrtarët për të parandaluar më shumë nigerianët që kërkojnë azil në Kanada.

Në kombinim me përndjekjen fetare dhe dhunën homofobike, veprimet e "Boko Haram", një grup militant që ka rrëmbyer, përdhunuar dhe vrarë dhjetëra mijëra gjatë dekadës së fundit, kanë zhvendosur brenda vendit rreth 2 milionë njerëz duke krijuar qindra mijëra refugjatë. Disa nga këta azilkërkues po shkojnë në Kanada, dhe qeveria e Trudeau preferon t'i kthejë ata në kufirin amerikan.

Ndryshe nga aftësitë e Trudeau për të kërkuar falje, përgjegjësitë e qeverisë janë të ndryshme në shkallë dhe në natyrë nga përgjegjësia personale.

Qeveria ka fuqinë për të ndryshuar miliona jetë nëpërmjet zbatimit të politikës, jo thjesht në deklaratat e ndjeshme morale.

Të bëhesh një shtet i drejtë është më shumë se sa të vësh flamurin e një "Më vjen keq" në anijen e shtetit dhe duke shpresuar se askush nuk e vë re, ndërsa vazhdon të thyesh gjëra.

Për disa në bashkësinë hebraike të Kanadasë, kjo falje ndihmon për të shëruar një plagë historike. Por në traditën hebraike, shlyerja është një proces kompleks, që kërkon një angazhim për veprimet e ardhshme që largohen nga keqbërja e së kaluarës. Në këtë dritë, nuk është aspak e qartë se Kanadaja është e brengosur.

/Guardian/


/Ora News.tv/